Vizite ale monarhilor europeni în Regatul României, 1877-1914

1877 

Ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei (1855-1881) [1]

1894

Regina Emma de Waldeck-Pyrmont (n.1858-d.1934), Regentă şi regină consoartă a Ţărilor de Jos (1879-1890) [2]

1896, 16-18 septembrie

Împăratul Franz Iosef I al Austro-Ungariei (1848-1916) [3]

1908

Ţarul Ferdinand I al Bulgariei (1887-1918) [4]

1914, 1/14 iulie

Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei (1894-1917) [5]

vizite monarhi

NOTE

[1] „Ultima dată când un Ţar a venit în ţara sa a fost în 1877 cu ocazia războiului de independenţă, când Alexandru al II-lea, bunicul Mariei şi al lui Nicolae al II-lea, a venit să inspecteze armata ruso-română care se lupta cu turcii.” (Guy Gauthier, Missy. Regina României, Humanitas, 2000, ed.2010, p.159)

[2] „După întoarcerea Elisabetei în România, ea evocă surprinzătoarea vizită la Sinaia a reginei Emma de Olanda. Surprinzătoare dacă ţinem seama de faptul că legăturile României cu Ţările de Jos nu erau atât de strânse încât să justifice o asemenea vizită a fostei Regente, mama reginei Wilhelmina. Mai puţin surprinzătoare, însă, dacă aflăm că Emma, născută prinţesă de Wied, era vară primară cu Elisabeta…” (Guy Gauthier, Missy. Regina României, Humanitas, 2000, ed.2010, p.63)

[3] V. Medalia „Vizita Împăratului Austro-Ungariei, Franz-Iosef, în România”, sculptată de Carniol fiul, 1896

[4]„Noul Rege al Bulgariei, Ferdinand I, este unul dintre personajele cele mai imprevizibile ale epocii. […] Ferdinand de Bulgaria ştie că ridicarea ţării sale la rang de regat nelinişteşte România. Atunci va face o vizită la Bucureşti. La urma urmelor, prinţesa moştenitoare nu era verişoara sa?” (cf. Guy Gauthier, Missy. Regina României, Humanitas, 2000, ed.2010, p.126)

[5] V. albumul Consonanţe istorice româno-ruse: centenarul vizitei Ţarului Nicolae al II-lea la Constanţa, 2014, Texte de Oxana I. Morozan (Director al Arhivei Centrale de Stat de documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg) şi prof. univ. dr. Ion Bulei 

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s