Zoe Petre: „Actul de la 23 august a evitat un dezastru.”

INTERVIU CU ZOE PETRE

„-Ce se întâmpla dacă nu capitulam la 23 August?
-Armata sovietică intra în București ca armată de ocupație. Schimbarea făcută de Rege la 23 August a evitat un dezastru. Nu mai spun că a redus durata războiului, că a evitat pierderea a zeci sau poate sute de mii de vieți ale Aliaților. Dar, gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă România devenea teatru de război? Toată România?

Speculațiile că s-ar mai fi putut negocia un armistițiu sunt legende. Rușii nu doreau un armistițiu, chiar au fost supărați că a căzut Antonescu. Doreau să se poată dezlănțui, să se răzbune pentru 1941, să își justifice ocupația. Florin Constantiniu, un istoric care s-a ocupat mult de 23 August, le-a spus la un congres, în timpul comunismului, că am scurtat durata războiului mondial. Iar o cercetătoare din URSS i-a dat replica, imediat: dar cu cât ați prelungit războiul, prin atacul din 1941, n-ai socotit?

antonescu

-Nu puteam rezista pe linia Focșani-Nămoloasa-Galați?

-Frontul german se prăbușise în Belarus, rușii mergeau drept spre Berlin. Tăvălugul nu putea fi oprit, nemții retrăseseră forțe din România, ca să se apere de o lovitură directă.

S-ar fi dus lupte teribile în Carpați, dar până să ajungă Armata Roșie acolo ar fi fost ras Iașiul, Bucureștiul, se distrugeau Constanța și Ploieștiul. Ce mai rămânea din România? Rușii i-au pedepsit pe unguri, pentru că s-au luptat cu ei și ne-au restituit nouă Transilvania. Antonescu nu mai putea să obțină nimic. Basarabia era deja ocupată.”

Adevărul istoric: Ce a câștigat România la 23 August. Cum a fost asociat numele lui Ceaușescu cu răsturnarea lui Antonescu, DC News, 22 august 2015

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Zoe Petre: „Actul de la 23 august a evitat un dezastru.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s