Emanuel Bădescu: „Proclamarea republicii a însemnat anularea independenţei României.”

„[…] României îi fusese sortit să devină republică. De ce? La această întrebare a răspuns cândva C.A. Rosetti, unul din ctitorii ţării, care, fiind şi republican şi mason, ştia mai bine decât oricine că: «Pentru a asigura Independenţa s-a proclamat Regatul!». Proclamarea republicii populare însemna, firesc, reversul.

România a avut – prin voinţa ei – o dinastie română care i-a conferit o anumită poziţie în Europa, o dinastie brusc întreruptă de tancurile sovietice. Dar istoria nu poate fi trucată, ea îşi va afla mersul ei «organic», aşa cum spunea marele istoric român Nicolae Iorga.”

Emanuel Bădescu, Iulian Voicu, Regalitatea – o pagină din istoria României -, Alcor Edimplex SRL, Bucureşti, ed. a II-a, 2001, p.11

Vezi şi: 30 decembrie 1947: lichidarea ultimei monarhii, la 25 de ani de la crearea URSS

rpr

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;Emanuel Bădescu: „Proclamarea republicii a însemnat anularea independenţei României.”&8221;

  1. Idioata concluzie! De fapt proclamarea republicii a insemnat, in acel moment al istoriei , exact ceea ce insemnase monarhia in momentul Razboiului de Independenta. In 1947 Romania avea doar doua alternative: republica populara ori republica federativa in URSS. Acel Emanuel Badescu ori are probleme grave in a intelege istoria, ori minte cu nerusinare. Ori ambele. Sa nu uitam ca in 1881, momentul proclamarii Regatului Romaniei, s-a facut trecerea de la principat la monarhie…dar nu uitati ca si principatul era tot o forma de monarhie constitutionala, nu una de republica. Acestea fiind spuse, inseamna ca „rationamentul” lui Badescu nu este altceva decit un sofism si, in mod normal, concluziile sint false.

    1. „proclamarea republicii a insemnat, in acel moment al istoriei , exact ceea ce insemnase monarhia in momentul Razboiului de Independenta”: Adică faptul că am devenit o republică înfeudatată Moscovei, ciuntită teritorial, poate fi comparat cu faptul că am devenit un Regat suveran şi, ulterior, reîntregit? Argumentul dvs. cam scârţâie şi nu cred că sunteţi în măsură să-l acuzaţi pe dl. Bădescu, un reputat istoric, sub adăpostul unui anonimat călduţ.
      C.A. Rosetti a spus: «Pentru a asigura Independenţa s-a proclamat Regatul!», adică o formă de monarhie înrădăcinată. Rosetti era republican 🙂 Pentru lovitura de stat de la 30 decembrie 1947 se poate spune invers: «Pentru a aservi România s-a proclamat republica».
      Vă recomand să citiţi ce spune un reputat jurist, Eleodor Focşeneanu: https://monarhiasalveazaromania.wordpress.com/2015/06/20/eleodor-focseneanu-republica-romana-nu-are-act-de-nastere-2/.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s