Emanuel Bădescu: „10 mai a ţinut trează năzuinţa unirii tuturor românilor.”

„Vreme de 80 de ani românii au sărbătorit cu fast ziua de 10 mai (1866-1947). Era pentru ei ceea ce americanii numesc «Ziua Recunoştinţei».

Încununând cele mai tainice speranţe de realizare a aspiraţiilor Adunării ad-hoc şi de demnitate ale românilor, ziua de «10 mai» a ţinut trează, an de an, năzuinţa unirii tuturor românilor.

Apoi, după împlinirea ei prin încoronarea regelui Ferdinand, ziua aceasta a devenit un reper moral: Izvorul Românismului.

Chiar din momentul încoronării regelui Carol I ca rege al României, ideea reunirii tuturor românilor într-un stat naţional a dobândit o nouă perspectivă: dintr-un vis se transformase în program politic. […] (a devenit) doar «o chestiune de timp».

Emanuel Bădescu, Iulian Voicu, Regalitatea – o pagină din istoria României -, Alcor Edimplex SRL, Bucureşti, ed. a II-a, 2001, pp.5-6

Romania Mare

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Emanuel Bădescu: „10 mai a ţinut trează năzuinţa unirii tuturor românilor.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s