Consiliul Regal, implicat în decizia din 1 august 2015, este deosebit de Consiliul Familiei Regale

Decizia din 1 august a.c. aparţine exclusiv Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. Totodată, un organism consultativ susţine pe şeful Casei Regale a României în luarea deciziilor.

Istoricul Diana Mandache a adus, ieri, în discuţie, modul de funcţionare al Consiliului Regal:

„Structura administrativa a Casei MS Regelui, cel putin in 1993 era compusa dintr-un Consiliu Consultativ Particular al MS Regelui si un Consiliu Politic cu rol executiv care pe baza propunerilor Consiliului Privat lua hotararile necesare pentru rezolvarea problemelor care erau prezentate Suveranului. Acum observam ca a fost denumit Consiliu Regal (probabil e vorba de Consiliul Privat) si a avut un rol consultativ, asa cum declara Luca Vlad presei privitor la pozitia componentilor consiliului. Indiferent de perioada istorica discretia a ramas regula de aur si nimeni din aceste structuri administrative regale nu este autorizat sa dea informatii pe marginea acestor activitati in public.”

CLARIFICĂRI

[Adresez mulţumiri d-lui. Ioan-Luca Vlad pentru explicaţiile acordate]

Consiliul Regal este altceva decât Consiliul Familiei Regale.

I. Consiliul Familiei Regale este cel definit de art. 9 din Normele Fundamentale, şi este în prezent compus din 6 membri ai acesteia, conform Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României:
 1. Majestatea Sa Regele Mihai I al României
 2. Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României
 3. Alteţa Sa Regală Principele Radu al României
 4. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a României
 5. Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României
 6. Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României

Consiliul Familiei Regale nu a fost şi nu este implicat în problema privind Nicolae.

Momentul acuzarii

2. Consiliul Regal este un corp consultativ de persoane, constituit in 2010, şi care are întâlniri constante, conform site-ului Familiei Regale a României [*].
Moralmente vorbind, este continuatorul moral al corpurilor consultative la care s-a referit doamna Diana Mandache, care corpuri nu mai există. Motivul pentru care se numeşte Consiliu Regal şi nu Consiliu de Coroană este ca această a doua denumire este specifică unui Regat în funcţiune. Până atunci, Regele are un Consiliu Regal.
Membrii Consiliului Regal (publici) sunt:
1. Principesa Moştenitoare Margareta;
2. Principele Radu al României;
3. Maestrul Adrian Vasiliu (s, s)
4. E.S. Ambasadorul Mihnea Constantinescu (s, s)
5. Dl. Andrew Popper (s), în calitate de Şef al Casei Majestăţii Sale Regelui
6. Dl. Guy Pochelon (s)
7. Dl. Anders Lindberg (s)
8. Dl. Ioan-Luca Vlad (cel mai tânăr membru al Consiliului Regal). În motivarea decorării sale cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, primită în 12 mai 2013 la Peleş, este menţionată contribuţia sa în organizarea Consiliului Regal, al cărui secretar a fost, la început.
_______
Cităm:
 • „într-o atmosferă caldă, de familie, fiind înconjurat de Regină, de Principesa Margareta şi Principele Radu, şi de câţiva consilieri, ulterior deveniţi membri ai Consiliului Regal, Regele a semnat Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României.” (s)
 • Consiliul Regal, constituit de Majestatea Sa anul trecut, a avut două întâlniri în 2011, una la București și una în Elveția.” (s)
 • 10 mai 2011: „La ra 10.30, Majestatea Sa Regele a semnat, în prezența Reprezentanților Familiei Regale, a Consiliului Regal și a reprezentanților legali, un document important pentru Casa Regală. Conținutul lui se găsește pe site-ul Familiei Regale (www.familiaregala.ro/).” (s)
 • 5 noiembrie 2013: „Au fost prezenți, alături de Principesa Moștenitoare și de mine, Principele Nicolae, membri ai Consiliului Regal, membri ai Academiei Române, artiști plastici și muzicieni, oameni de afaceri și jurnaliști, înalți reprezentanți ai Armatei și Diplomației române.” (s, s)
 • martie 2014: „Principesei Moștenitoare Margareta și Principelui Radu li se vor alătura ASR Principele Nicolae și Excelența Sa dl Alexander Nixon. Casa Majestății Sale va fi reprezentată de Șeful Casei, dl Andrew Popper și de membri ai Consiliului Regal.” (s)
 • 26 martie 2014: „Au fost prezenți membri ai Consiliului Regal și ai Casei Majestății Sale Regelui.” (s)
Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Consiliul Regal, implicat în decizia din 1 august 2015, este deosebit de Consiliul Familiei Regale&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s