Nicolae al României rămâne în programa materiei opţionale „Istoria monarhiei în România”

Raluca Pantazi:

„​Liceenii invata de 2 ani, in scoala, biografia Principelui Nicolae, la materia optionala Istoria Monarhiei in Romania. Ce se intampla insa acum cu programa scolara, avand in vedere ca Regele Mihai tocmai i-a retras nepotului sau Nicolae titlul de Principe si l-a exclus din linia succesorala la tron? „Programa nu sufera modificari, decat daca apar ecouri din teritoriu”, a explicat pentru HotNews.ro profesorul Mihai Manea, co-autor al programei scolare si inspector de istorie pe Bucuresti.

Cu Regele2

  • Istoria Monarhiei in Romania” este materie optionala pentru elevii claselor a XI-a sau a XII-a, incepand din anul scolar 2013-2014.
  • Ea poate fi aleasa de liceeni de la orice filiera, pentru a fi studiata o ora pe saptamana, pe durata unui an scolar.
  • Pana acum, potrivit statisticilor facute de Ministerul Educatiei, la istorie acest optional este pe locul al II-lea ca numar al profesorilor care il predau, la nivel national, dupa disciplina Istoria Comunismului si inainte de Istoria Holocaustului, a declarat profesorul Mihai Manea.
Mihai Manea
Mihai Manea: „Din punctul meu de vedere, Nicolae este un tip tanar, implicat in tot felul de activitati care probabil, inclin sa cred – pentru ca nu am date – ca nu facea fata in sensul programului si nu-l vad ca un om caruia sa i se reproseze neparticiparea la eticheta. Mi s-a parut un tip uluitor de ascultator in aceasta privinta, dar cred ca nu avea timpul necesar sa se angreneze in acest lucru. Fac insa o supozitie, nu am nicio dovada. s-ar putea ca Regele sa fi vazut ca nu mai poate avea un sprijin in el. Insa e frustrant, din punctul meu de vedere, pentru ca am in imagine copilul care saluta lumea de la balcon in 1992, devenit acum un barbat in toata firea. E un mister pe care cu siguranta Casa Regala il va pastra bine, in legatura decizia luata. Mi se pare ca un tanar intotdeauna da bine si e bine vazut.”

Programa nu sufera modificari, decat daca apar ecouri din teritoriu.Exista o procedura care se aplica si reintra in discutia comisiei de la Ministerul Educatiei. Dar programa scolara se modifica in urma unui studiu de impact. Pana acum o zi, a fost istorie acest aspect.

Intrebat daca poate propune modificarea programei scolare, inspectorul de specialitate a spus: “eu sunt profesor ca toti ceilalti, am dreptul sa fac propuneri. Dar una e un glas singular, si una e un curent de opinie. De obicei, se intampla astfel: se discuta mai intai toate aceste noutati la consfatuirile inspectorilor, apoi au loc consfatuirile cadrelor didactice – in perioada 1-15 septembrie – si concluziile sunt comunicate Ministerului. Ce se va face in intervalul 1-15 septembrie vom vedea atunci”.

Manualul de “Istoria Monarhiei in Romania” nu este inca gata, insa in momentul in care el va trece la tipar, “autorii au o conditie: sa revada toata informatia si sa o updateze, sa o aduca la zi, pentru ca sunt evenimente care sunt in programa si sunt depasite de derularea evenimentelor”, a precizat Mihai Manea.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s