Decizia Regelui

IMG_2284
„În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.” (10 august 2015)

Mihai Şora, filosof, decorat cu decoraţia regală „Nihil Sine Deo” (2011):

„Nu construiți scenarii pe seama Majestății Sale Regelui Mihai I, nu atribuiți intenții machiavelice „anturajului“ Său. De multe ori, motivațiile cele mai simple, mai naturale și mai curate sunt și cel mai greu de priceput sau de interiorizat. – Mai cu seamă într-o societate infirmă și văduvită de repere, cum deseori ni se înfățișează societatea românească. Nu vă pripiți să comentați decizia unui om trecut de nouăzeci de ani drept o decizie iresponsabilă sau „influențată“ de cadrul familial (s.m.). Senectutea nu este în mod necesar și indiscutabil semnul alienării; colții smintelii sunt bine înfipți în junele creiere încinse de intrigi, dihonii și alte sporovăieli periferice.”


Denise TheodoruMaria-Denise Theodoru
, decorată cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” (2010):

„Nu comentez masura luata de catre Majestatea Sa Regele Mihai. Intotdeauna, intr-o familie,se stiu mai bine unele lucruri despre cei mici si despre cei mari, iar Bunicul are intotdeauna dreptate, chiar daca ni se pare prea sever (s.m.). Vreau insa sa recunosc meritele lui Nicholas, Principele Nicolae care chiar s-a straduit sa devina roman, sa invete romaneste, sa faca ceva util si a facut toate acestea cu seriozitate si bucurie. Este foarte iubit de tineri si nu numai. Sper ca Nicholas Medforth-Mills sa nu uite limba romana si tara pe care, speram, a invatat sa o iubeasca ! Ii doresc o viata frumoasa, implinita si sa nu uite ca aici va avea intotdeauna prieteni.”

filip-lucian-iorgaFilip-Lucian Iorga, istoric, Consultant al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, 2007-2008, decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2008):

„Am primit cu tristețe decizia de astăzi a Casei Regale. Să nu ne grăbim însă să judecăm pripit, atâta timp cât există, cu siguranță, explicații mai profunde, care nouă nu ne sunt accesibile.”

Dinu Zamfirescu, istoric, decorat cu „Ordinul Coroana României în grad de Cavaler (2013):

„Sunt surprins […] Probabil că a existat un motiv întemeiat ca Regele să ia această decizie.”
Ion-Andrei Gherasim, Director al Fundaţiei „Corneliu Coposu”:

„Mi se pare corect și cinstit față de Coroana României să nu fac absolut nici un comentariu public până nu vom afla cu toții motivarea Majestății Sale, Mihai I al României, legată de retragerea titlurilor de Principe și Alteță Regală, precum și a dreptului la succesiune al Principelui Nicolae!! NIHIL SINE DEO, NIHIL SINE REGE!!”

ricciMihai Ricci, consilierul personal al ASR Principesa Margareta, consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai, decorat cu „Crucea Casei Regale” (2008),

„Ràmân consecvent în atitudinea pe care am adoptat-o încà din ziua în care am intrat pentru prima datà în casa Familiei Regale de la Versoix. Fidel si devotat , continui deci sà refuz solicitàrile de interventii publice si comentarii privind Decizia Majestàtii Sale Regelui. Aceasta nu înseamnà cà nu sunt coplesit de gravitatea situatiei creiate. Si mà gândesc la o frazà al càrei sens ne-a fost fir càlàuzitor în comportamentul care a domnit în familia noastrà : ” FORTA UNEI FAMILII , CA SI FORTA UNEI ARMATE , REZIDA ÎN LEALITATEA MEMBRILOR SAI „. Doamne ajutà ! TRAIASCA REGELE !”

csikiCamelia Csiki, realizator „Ora Regelui”, decorată cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” (2011):

„M-am gândit ce tristețe a fost în sufletul Majestății Sale și cât a suferit, când a fost nevoit să ia această decizie. Și, desigur, și ce a fost în sufletul Principesei Margareta, care îl iubește pe nepotul Alteței Sale Regale, ca pe propriul fiu. Sigur, toți ținem la Nicolae și cei mai mulți îl regretăm, dar asta nu schimbă nimic din respectul și prețuirea pe care o port Majestății Sale, Altețelor Lor Regale și întregii Familii Regale, aflate, sunt convinsă în suferință acum. Așadar, nu mai împroșcați cu noroi, nu mai aplecați urechiile la mitocănii. Să rămânem cu sufletul alături de Familia Regală, de Regele nostru.”


flavius boncea regeFlavius Boncea
, decorat cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” (2011):

„Deciziile Șefului Casei Regale în privința viitorului Familiei Regale nu se comentează. Regele Mihai este singurul care poate să decidă ceea ce va fi cu familia sa. Indiferent de părerile de rău.”

Mihai Firică, decorat cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” (2011):

„Drumul spre casă, cu mult mai lung și mai dificil decât am sperat. Dar viitorul este al celor care pot să zâmbească, să muncească și să viseze… Încercările la care iluștrii săi înaintași au fost supuși cred că au lăsat o moștenire valoroasă, de conștiință și experiență, pe care Nicolae o va folosi. Casa sa este România! Respectăm decizia Regelui și mergem împreună spre a ne atinge țelul. (s.m.)

Mircea Morariu:

„Comunicatul Casei Regale a fost unul sobru, echilibrat, exemplar pentru discreţia, demnitatea şi decenţa ce trebuie să caracterizeze orice manifestare publică a acesteia. Reacţia fostului Principe Nicolae a fost la rându-i de o eleganţă fără cusur. Şi într-un caz, şi în celălalt am avut de-a face cu un eliptism care e de domeniul firescului şi care, la urma urmei, nu face decât să întărească o anume consecvenţă manifestată ca atare de Rege […]”

Michael Shafir,  decorat cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” (2010):

„Foarte multora dintre cei pe care-i stiu antimonarhisti, li se rupe deodata inima dupa Nicolae. Mi se rupe si mie de ei.”
claudiu padureanClaudiu Pădurean
, decorat cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” (2015):

„Nu avem căderea să judecăm decizia Regelui. Este dreptul Său suveran și suzeran să ia astfel de decizii dureroase. Istoria a arătat că Regele nostru a știut, cu demnitate, să bea până la fund cupa amarului și să ia cele mai grele hotărâri cu gândul la poporul său. De aceea, îi suntem datori Majestății Sale cu credință și cu respect. (s.m.) Nu știu care sunt motivele care au dus la fatidicul anunț de azi. Însă voi rămâne loial până la capăt Majestății Sale și membrilor Familiei Regale. Trebuie să ne arătăm credința față de Coroană și în astfel de momente, nu doar în momentele fericite, de 10 Mai sau de Crăciun.”

rotaruMarilena Rotaru, decorată cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” (2008) şi „Crucea Casei Regale” (2012):

„Nu voi comenta decizia Regelui Meu care, trebuie să mărturisesc, mă doare teribil. Mă doare suferința Regelui pus în situația să semneze această decizie, mă doare suferința nepotului Regelui, sancționat atât de dur. Mă doare absența adevărului.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

5 gânduri despre &8222;Decizia Regelui&8221;

  1. Majestatea Sa cunoaşte foarte bine interesele României. Acest lucru l-am precizat chiar îndată ce s-a dat publicităţii decizia Regelui nostru din 1 august curent. Glasul falşilor monarhişti încearcă să încropească un cor. Se aud , nu glasuri, ci răgete cu iz trivial, primejdios politicianiste.
    Voi rămâne alături de Familia Regală — ca înainte — constant, dezinteresat. Nihil sine Deo!

  2. Ca monarhistă m-a durut cumplit când am citit comentariile colegilor, cărora acum le spun falși monarhiști. Nu am judecat și nu voi judeca deciziile Regelui meu așa cum domnia sa nu ne-a judecat pentru faptul că nu reușim să ne trezim la realitatea și nu știm încă să recunoaștem adevăratele valori. Nihil Sine Deo, Nihil Sine Rex!

    1. Da, este unica atitudine corecta, stimata doamna Mariana Gheorghe. Aberatiile, calomniile postate de zeci de pretinsi monarhisti — in saptamanile recente — sunt incalificabile. Regele nostru a decis exact cum este bine pentru patria noastra.
      Nihil sine Deo! Excelsior Familiei Regale Romane!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s