Alexandru Ciucu: „Prietenul meu, Principele.”

ciucuPrietenul meu, Principele

Am aflat cu stupoare si regret, despre decizia MS Regelui Mihai al Romaniei, de a retrage titlul de Principe al Romaniei si apelativul de Alteta Regala, nepotului sau Nicolae. Nu inteleg acest gest, asa cum cred ca nu l intelege nimeni, in afara Familiei Regale. Nu l inteleg cu atat mai mult, cu cat lucrurile pareau ca merg intr o directie foarte buna pentru viitorul Casei Regale.
Il cunosc destul de bine pe Principele Nicolae, si inca de la prima intalnire am avut sentimentul ca titulatura de Principe nu este doar un nume cu care s a trezit peste noapte. I se potriveste pur si simplu. Este educat si construit in sufletul sau, sa faca cinste acestui rang. Am avut privilegiul ca la una din prezentarile mele de la Monaco, sa l am ca invitat de onoare. Am avut astfel ocazia sa petrecem cateva zile impreuna. Rar am intalnit un om atat de tanar si de important in acelasi timp, sa fie atat de modest, deschis si sufletist. A fost inceputul unei frumoase prietenii, capabila sa treaca peste apelative si formalitati de adresare. Am convenit totusi ca daca suntem in public sa ne adresam cu apelativele consacrate, „Alteta Regala”, respectiv, „Domnule”. Si asa am facut. Pana astazi, cand oficial nu ma mai pot adresa Principelui Nicolae cu apelativul „Alteta Regala”.
Pe de alta parte nu sunt eu in masura sa analizez deciziile Majestatii Sale. Am incredere in puterea Sa de discernamant si sunt convins ca vom intelege mai tarziu acest gest, care astazi ni se pare fara noima. S a mai intamplat deja de a lungul istoriei…
Revenind insa la ideile de mai sus, in virtutea prieteniei care ma leaga de Principele Nicolae, si a intelegerii pe care am facut o mai de mult, ma vad nevoit sa inversez modalitatea de adresare. Ii voi spune public Domnule Nicolae, si in privat, Alteta Regala. Pentru ca in sufletul meu, are toate calitatile pentru a ramane Principe si prieten al meu. Iar la mine, prietenia este pe viata.”

Alexandru Ciucu

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Alexandru Ciucu: „Prietenul meu, Principele.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s