„Prin proclamarea Regatului am ocupat un loc mai însemnat în familia statelor europene”

VERTIGE

ConstitutionalulAm avut o mare supriză să găsesc în arhiva personală un număr din ziarul Constituţionalul. Era împachetat alături de un Monitorul Oficial din 1933 şi un exemplar din Universul.

Aş fi vrut să public acest articol din ziarul Constituţionalul (Constituționalul a fost un ziar publicat de Junimea, iar printre colaboratorii ziarului s-a numărat inițial și Ion Luca Caragiale) de Ziua Regelui, dar nu am reuşit. Este un număr aniversar. Nu ştiu ce şanse mai sunt ca România să redevină monarhie, dar e interesant de văzut care erau năzuinţele poporului român în anul 1892.

Redau mai jos articolul integral.

Constituţionalul, duminică 15 (27) martie 1892, anul III 797

Aniversara Regatului

„Astăzi se îndeplinesc un-spre-zece ani de când România s-a ridicat singură la treapta de Regat. Ne-aducem aminte, cum guvernul A.S. Principelui Carol, împreună cu Camerile din 1881 au tras şi această consecuenţă  din resboiul glorios de peste Dunăre, din…

Vezi articolul original 384 de cuvinte mai mult

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s