Lucian Boia: „Ca monarhie, România ar avea un cuvânt mai important în Europa.”

Portretul făcut de dumneavostră României este: „Aşa e România: relativistă, maleabilă şi nu tocmai coerentă”.  Era mai coerentă pe vremea regilor?

Sigur că era mai coerentă. Dar, să ne înţelegem, să nu acordăm regilor o importanţă mai mare decât au avut. Să nu ne închipuim acum că un rege poate să modeleze o naţiune, să-i facă pe români să fie altfel. Carol I a avut influenţa cea mai puternică şi a reuşit să disciplineze România. Era o persoană riguroasă, ştia ce vrea, era foarte disciplinat, foarte muncitor, deci cam cum nu erau românii din vremea lui.

Sigur că a avut o influenţă asupra elitei româneşti, o influenţă relativă care s-a oprit şi ea la un moment dat. Să nu ne închipuim acum că aducem un rege plin de calităţi şi această persoană reuşeşte să transfere calităţile respective  asupra naţiunii române. Societatea românească însăşi era mai coerentă  în vremea regilor, nu prin rege, şi prin faptul că nu trecuse prin tot ce a trecut după aceea, prin sistemul deformator al comunismului şi prin tranziţia asta în care am intrat după căderea comunismului şi în care ne-am cam împotmolit.

boia

Regele Carol  al II-lea este „un rege popular” după cum îl numiţi în „Suveranii României”.

În vremea lui Carol al II-lea e o domnnie contradictorie. Regele Carol al II-lea a avut multe calităţi, dar a avut şi defecte la fel de mari. E un echilibru oarecum între calităţile şi defectele lui Carol al II-lea. Iar România epocii lui Carol al II-lea  este, de asemenea, plină de realizări. Anii ’30 sunt perioada de vârf a economiei româneşti dinainte de comunism, perioada de vârf a mişcării culturale româneşti, poate din toate timpurile. În acelaşi timp, este şi o perioadă dezechilibrată politic, cu tendinţe autoritare, cu tendinţele Gărzii de Fier. […]

Ar fi alta situaţia României de astăzi dacă ar avea monarhie?

Da, ar putea să aibă un cuvânt mai important şi mai interesant de spus în Europa. România prea merge aşa, în voia sorţii, sau în voia construcţiei europene în general. Şi nu e o voce care să se facă auzită. Nu  vreau să fac comparaţii, dar cum ar fi dacă l-am avea azi pe Titulescu ministru de externe al României în Europa, ce ziceţi? […]

Regele Mihai, pe care îl numiţi un rege sub vremuri, cum ar fi fost?

Regele Mihai ar fi fost un rege excelent, dacă în România  ar fi fost o situaţie normală, o situaţie echilibrată. Doar că, aşa cum a trecut România prin  toate câte a trecut, vedem prea bine că nici n-a mai putut să fie rege. Deci, tot vremurile sunt mai puternice până la urmă. Omul e sub istorie, nu omul determină istoria. Asta e ceva foarte curios şi foarte interesant: istoria e făcută de oameni, şi, deşi oamenii fac istoria, nu reuşesc să o controleze. Deci istoria ajunge să fie mai puternică decât oamenii. […]

E societatea românească în ansamblu pregătită  să revină la monarhie?

Eu nu propun revenirea la monarhie, după cum nici nu mă opun unei asemenea reveniri. Pur şi simplu, am încercat să analizez detaşat, cu o anumită răceală problema monarhiei, a republicii. Cred că problema României e o mare transformare  structurală de care avem nevoie şi în instituţii, şi în mentalităţi şi în cultura românească. Totul este să avem o societate românească care să arate altfel decât arată acum.

[Interviu „Gândul” de Andreea Ofiţeru, 18 octombrie 2014]

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;Lucian Boia: „Ca monarhie, România ar avea un cuvânt mai important în Europa.”&8221;

  1. Tot la rece…!
    Lucian Boia este acelaşi individ care pretinde în cărțile sale că nu avem drepturi istorice în Transilvania?!
    Dacă este aceaşi persoană, atunci nu cred că ar avea dreptul să vorbească despre monarhie şi regii României… o opinie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s