Pr. Ion Vicovan: „Regii au ținut la poporul peste care au fost chemați să domnească.”

Pr. prof.  Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași

Regii erau unși, după modelul Vechiului Testament

Pr. prof.  Ion Vicovan amintește că până astăzi, slujba Utreniei începe cu așa-numiții psalmi împărătești.

„Biserica a acordat, în general, o mare atenție regalității pentru faptul că regii erau unși cu Sfântul și Marele Mir, după modelul Vechiului Testament. De aceea, atât în Bizanțul de odinioară, cât și la noi, în Țările Române, în perioada anterioară unirii Principatelor, dar și după 1866, respectiv 1881, domnitorii sau voievozii, mai târziu regii se bucurau de o cinste deosebită, dar și de anumite prerogative în Biserică.

În cazul nostru, al românilor și al Bisericii Ortodoxe Române a fost o situație mai specială.  Carol I nu era ortodox. El  a fost adus în calitate de conducător al Principatelor Unite în 1866, iar în Constituția care a fost dată chiar în primul an al venirii sale, unul din articole menționa obligația Casei Regale de a respecta credința și tradiția ortodoxă, iar copiii să fie botezați în aceeași credință. De aceea, chiar dacă el și Ferdinand au fost de o altă confesiune  (romano-catolică), au avut o relație specială cu Biserica, în sensul că au promovat-o, au fost ctitori, au reparat foarte multe monumente istorice, au restaurat frumoasele ctitorii „Sfinţii Trei Ierarhi” a lui Vasile Lupu și „Nicolae Domnesc” a Sfântului Ștefan cel Mare și multe altele”.

ion vicovan

„Regii au ținut la acest popor peste care au fost chemați să domnească”

Mihai a fost numit rege la moartea lui Ferdinand, în 1927 și având o vârstă mult prea mică, s-a alcătuit o Regență din care făcea parte și patriarhul de atunci al României, Miron Cristea. Domnia lui a durat în primă fază doar trei ani, până în 1930,  după care a fost instalat oficial din nou, uns ca rege al României în 1940 la București, de patriarhul Nicodim Munteanu.

Pr. prof. Ion Vicovan apreciază că pe teritoriul românesc, monarhia nu are o existență foarte îndelungată; în schimb, în timpul ei s-au petrecut fapte de seamă din istoria țării, cum ar fi independența țării și realizarea României Mari, dar și a Bisericii – dobândirea autocefaliei B.O.R. în 1885 și apoi ridicarea ei la rangul de patriarhat, în 1925.

„În ciuda confesiunii romano-catolice a unora dintre ei, regii au ținut la acest popor peste care au fost chemați să domnească și i-au fost fideli, au susținut Biserica în activitatea ei, au fost martorii sau inițiatorii evenimentelor de seamă care s-au petrecut în România și în Biserică.

În perioada regalității, orice episcop sau arhiepiscop, respectiv mitropolit sau patriarh era numit prin decret regal. Însuși regele îi înmâna cârja arhierească potrivită scaunului pentru care fusese ales”.

„Îi urez regelui Mihai, în primul rând, multă sănătate și ajutor de la Dumnezeu. A fost și a rămas o figură distinsă care se bucură de aprecierea caselor regale din Europa și nu numai. Atitudinea sa exprimă demnitate, experiență; e o personalitate deosebită care se impune până astăzi, chiar și atunci când nu vorbește. Noi, ca Biserică, ne rugăm pentru dânsul și pentru familia dânsului”

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Pr. Ion Vicovan: „Regii au ținut la poporul peste care au fost chemați să domnească.”&8221;

  1. AMIN! MARE OM PARINTELE PROFESOR DOCTOR VICOVAN SI SI MAI MARE DREPTATE ARE MULTUMESC PRIETENE DR.STRAT CA L-AI MENTIONAT SI DISTRIBUIT PE FACEBOOK O SA L DISTRIBUI SI EU .CRED CA MATUSA MEA DR OTILIA DRAGULESCU SA SE BUCURE.DUMNEAEI ESTE O MONARHISTA CONVINSA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s