Mihail Polihroniade: „Carol I a fost ctitorul României moderne.”

„La 10 mai 1866 se împlinise ultima dorinţă a divanurilor ad-hoc: aducerea pe tronul României a unei dinastii străine.” (p.70)

„România îşi câştigase, sub domnia lui Carol I, independenţa, fusese biruitoare în două războaie, devenise arbitră a situaţiei în Balcani, se impusese Europei. Lunga epocă de pace, de stabilitate, de linişte adâncă, sub agitaţia de suprafaţă a partidelor politice, îngăduise ţării un progres tehnic şi economic întrerupt. Cu umbrele şi luminile ei, domnia lui Carol I fusese mare, glorioasă, binecuvântată pentru ţară.

Carol I […] a fost un mare monarh, un foare mare Rege. A fost ctitorul României moderne.” (p.91)

Mihail Polihroniade, „România alege Monarhia” (apud „Monarhia românească”, Ed. Teşu, 2008)

carol_1

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s