Tudor Vianu: „Sub Carol I cultura noastră spirituală cunoaşte un avânt neegalat mai înainte.”

„Cei 48 de ani de domnie ai Regelui Carol I au constituit nu numai epoca în care se organizează instituţiile Statului nostru modern, dar şi aceea în care cultura noastră spirituală cunoaşte un avânt neegalat mai înainte. […]

Nu s-a arătat încă îndeajuns cât de mult datoreşte elanul culturii spirituale a României noi primului ei rege. […] Se va vedea că şi aci unele din cele mai neînsemnate manifestări ale timpului au folosit îndemnuri desprinse din conştiinţa regală.

carol

[…] Când în 1897, Titu Maiorescu redactează introducerea celui de-al doilea volum din ale sale „Discursuri parlamentare”, el zugrăveşte cu respect în persoana regelui marile lui calităţi, «tenacitatea în urmărirea ţelului, răbdarea şi indulgenţa sa, înălţarea peste orice sentiment de răzbunare, neobosita regularitate în îndeplinirea zilnicelor datorii», într-un cuvânt caracterul său.

Problema caracterului este cea mai vie, cea mai acută în mişcarea începătoare a filosofiei româneşti. […]”

Tudor Vianu, „Regele Carol I într-o interpretare filosofică”

apud Monarhia Românească, Ed. Teşu, 2008, p.37

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s