Constantin Rădulescu-Motru: „Carol I a readus neamul românesc la destinul său istoric.”

motru„[…] prinţul Carol a fost bărbatul potrivit împrejurărilor prin care trecea neamul românesc la 1866.

Însuşirile înnăscute şi tradiţia de Hohenzollern ale Prinţului au constituit în 1866 şi de aici înainte, în tot cursul lungei sale Domnii, zidul de apărare de care s-a izbit şi în care s-au frânt toate atacurile îndreptate contra Statului Român. Un Principe de Hohenzollern, cu caracterul pe care l-a avut Regele Carol I, era singurul care putea reuşi în misiunea de a readuce neamul românesc la destinul său istoric.

Şi trebuie mărturisit astăzi că misiunea aceasta a fost aşa de grea, că numai prin forţa celui de sus se poate explica desăvârşirea sa.”

(C. Rădulescu-Motru, „Regele Carol I – Întemeietorul Dinastiei”, apud „Monarhia Românească”, Ed. Teşu, 2008, p.10)

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s