Theodor Braşoveanu: „Dintotdeauna am visat la restauraţia monarhiei.”

„[…] mă gândesc la Rege ca la un bunic, la al cărui model de viaţă trăită cuminte mă raportez mereu. […]”

La momentul sărbătorilor de Paşti din 1992 „au început visările pentru copilul care privea năucit acea explozie de dragoste şi respect pentru un om ce păstra în el amintirea unei Românii demne şi frumoase – România bunicilor lui. […]

teodor-brasoveanu-Gala-20101

Întrebarea imediată şi firească pentru adolescentul de mai târziu: cum anume aduci un Rege înapoi? Şi am lăsat fantezia că lucreze la planuri elaborate de restauraţie […] Nu cumva înainte de toate trebuie să îl cunoşti? Şi să te fac verdnic de el?

Şi, din aproape în aproape, citind despre viaţa exemplară a Majestăţii Sale, despre curajul cu care a ţinut piept celor potrivnici ţării şi verticalitatea cu care a îndurat exilul, mi-am ales în Rege un model demn de urmat. […]

Aşa cum dintotdeauna am visat la o restauraţie – în primul rând, a dreptului istoric al românilor de a face parte dintr-un regat -, sper ca prezenta carte să contribuie la o restauraţie simbolică, în mintea şi sufletul tuturor românilor. […]”

Theodor Braşoveanu

cel mai bun student român în străinătate în 2009

Lumea Regelui, Polirom, 2011, pp.297-303

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Theodor Braşoveanu: „Dintotdeauna am visat la restauraţia monarhiei.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s