Mihai Creangă: „Restaurarea monarhiei e şansa României.”

„Dragostea statornică a Regelui pentru ţara şi poporul de care fusese brutal despărţit de mai mult de patru decenii a făcut totuşi posibile acele strălucitoare zile de Paşti din 1992 […] Şi atunci s-a dovedit că Regele nostru respectă în primul rând legea. […] Fără discuţie, nimeni nu îi poate pune a îndoială dragostea pentru România.

Ce s-ar fi întâmplat cu noi dacă am fi fost, să zicem, în situaţia de ţară neutră la marginea sistemului comunist şi dacă ne-am fi păstrat monarhia şi am fi evoluat într-o ţară cu monarhie constituţională? Cred că am fi fost într-un punct al storiei noastre în care, după ce am fost stricaţi în perioada comunistă, ne va trebui acum un răstimp de trei mai lung să ajungem în acel punct, şi poate nici atunci nu se vor şterge stricăciunile produse în societatea românească. […]

mihai-creanga-piata-victoriei

Dintre numeroasele repere morale care s-au degradat sau chiar s-au pierdut, aş aminti imediat bunul-simţ şi frica de Dumnezeu. […]

Din păcate, mai aud uneori întrebarea insidioasă: mai are vreo şansă monarhia în România? Răspund că nu ar fi şansa monarhiei, ci şansa României. Din păcate, aşa cum merg lucrurile astăzi, e greu de crezut că vom mai avea şansa aceasta; mai rău, cred că, pierzând această şansă, noi nu vom mai avea niciodată posibilitatea de a ne reîntoarce la acea Românie ale cărui valori ne par acum atât de îndepărtate […]”

Mihai Creangă

Lumea Regelui, Polirom, 2011, pp.279-285

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s