Anneli Ute Gabanyi: „Argumentele pentru continuitatea monarhică din 1990 sunt valabile şi astăzi.”

„Constituţia din 1965 (amendată şi republicată până în 1989 de zece ori) a rămas în vigoare până la adoptarea noii constituţii, votată la 21 noiembrie 1991 de cele două Camere ale Adunării Constituante.

De ce? Răspunsul este destul de simplu: dacă noua putere ar fi abrogat Constituţia comunistă, s-ar fi putut pune problema reîntoarcerii la Constituţia României de dinainte de perioada comunistă, adică cea din 1923, bazată pe sistemul politic al monarhiei constituţionale. […]

gabani

În mod evident, noua putere era iritată d disponibilitatea de principiu a Regelui Mihai de a reveni pe tronul României pentru a salvgarda trecerea paşnică a ţării sale către statul de drept, în caz că acest lucru ar fi fost dorit de o majoritate a unui parlament ales liber.

Nu există dubiu că argumentele în sprijinul continuităţii monarhiei în România de Majestatea Sa cu peste 20 de ani în urmă îşi păstrează întreaga valabilitate:

Nu poate fi vorba de o ambiţie personală, categoric, eu nu fac decât să pledez cauza unei instituţii, cauza suveranităţii poporului român. În spiritul Constituţiei di 1923, regele este în serviciul naţiunii, apărător al păcii şi al drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor, factor de stabilitate politică, de progres moral. Astăzi, mai mult decât oricând, monarhia constituţională poate garanta evoluţia democratică a ţării mai bine decât orice alt regim politic.”

Anneli Ute Gabanyi

Lumea Regelui, Polirom, 2011, pp.233-241

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

5 comentarii la &8222;Anneli Ute Gabanyi: „Argumentele pentru continuitatea monarhică din 1990 sunt valabile şi astăzi.”&8221;

  1. „în caz că acest lucru ar fi fost dorit de o majoritate a unui parlament ales liber” ? Nu
    Cum vine asta ? Dansa accepta ca „republica” INEXISTENTA a existat si ca a fost instalata pe drept ? Atunci nu are ce caua intr-un articol pe acest site.

    Nu trebuie sa fie dorita de un parlament ales liber pentru ca REGATUL exista si a existat tot timpul,trebuie sa fie alungata aceasta oligarhie bolsevica care a inlantuit acest superb Regat si profita de pe urma lui.
    In plus,la cat de prostit e acest popor si invatat sa idolatizeze niste jigodii comuniste isi imagineaza cineva ca ar vota un partid care doreste dezlantuirea tarii si ReAFIRMAREA Regatului Roman ? Sa fim seriosi.La cat sunt de prosti,nici sa fie singurul partid existent nu l-ar vota.

    Astfel ca ReAFIRMAREA trebuie sa se faca asa cum a fost facuta impunerea bolsevismului,PRIN FORTA,luarea acestor mizerii ostatici ca si in Bulgaria si a nu fi eliberati pana nu se emit mandate de arestare.Dupa aceia trebuie sa fie interzise toate partidele vechi si formatun parlament siguvern provizoriu,care sa faca unele corectii si dupa cateva luni,1 an sa faca alegeri pt unul parlament,care,insa,TREBUIE sa se formeze dintr-un partid monarhist,ca sa poata continua reformele,reversarea aberatilor facute de comunsti in ultimii 67 ani si sa continuamrevenirea acestui frumos Regat spre Giuvaierul acare a fost in interbelic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s