Şerban Rădulescu-Zoner: „M.S. Regele Mihai a fost simbolul luptei împotriva bolşevizării ţării.”

Bolşevizare, cedare şi rezistenţă

 Observator cultural, nr. 581, 1 iulie 2011
 „În aceste condiţii internaţionale potrivnice, M.S. Regele Mihai a fost nevoit să domnească, căutînd prin mijloace constituţionale legale să se opună, fără succes, bolşevizării României. Pînă la urmă, datorită protestelor continue ale fruntaşilor partidelor democratice adresate marilor puteri occidentale faţă de nelegiuirile continue ale guvernului condus de Petru Groza, li s-a dat o satisfacţie formală. În Conferinţa de la Moscova din 16-26 decembrie 1945, miniştrii de Externe din URSS, SUA şi Marea Britanie au decis ca în Guvernul Petru Groza să intre un ministru ţărănist şi un ministru liberal. De asemenea, s-a decis organizarea grabnică a alegerilor.După cum se ştie, alegerile din noiembrie 1946 au fost falsificate, fiind pur şi simplu inversate rezultatele. Regele Mihai s-a dus totuşi la Parlament şi a citit mesajul regal de inaugurare. O cedare care a prefaţat abdicarea forţată din anul următor.

Petru Groza avea deja scris actul de abdicare

Radulescu Zoner_03151441

Despre abdicarea din 30 decembrie 1947 a scris în detaliu Mircea Ioaniţiu, secretar particular şi prieten cu regele. Înainte de apariţia lui Gheorghiu-Dej şi Petru Groza la Palatul Regal, mînuind în buzunare pistoale, legăturile telefonice fuseseră tăiate, iar pe fereastră regele a văzut că palatul era înconjurat de trupe din Divizia „Tudor Vladimirescu“, formată pe teritoriul URSS. Groza avea deja scris actul de abdicare, regele nu trebuia decît să-l semneze. Împreună cu regina mamă Elena, M.S. Regele Mihai s-a retras cîteva clipe din camera unde se aflau liderii comunişti. Se pare că mama sa l-a convins pe rege (pentru a nu-şi pune viaţa în pericol) să semneze abdicarea. Abdicarea n-a fost un act de trădare naţională, cum hazardat a afirmat preşedintele Traian Băsescu, ci una impusă de comunişti, susţinuţi de Moscova.

[….] După cum am scris într-un articol dintr-o culegere de studii ce va apărea cu prilejul împlinirii vîrstei de 90 de ani de către M.S. Regele Mihai, pentru generaţia mea (am 82 de ani) [Lumea Regelui, Polirom, 2011], ultimul suveran al României a fost simbolul luptei împotriva bolşevizării ţării. Acum, la bătrîneţe, scriind după documente, sînt mai selectiv în aprecieri. Regele Mihai, în condiţiile vitrege de atunci, a cedat în mai multe rînduri în faţa sovieticilor şi a comuniştilor din România. Dar M.S. Regele Mihai n-a trădat niciodată interesele României, cum eronat susţine preşedintele Băsescu.

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Şerban Rădulescu-Zoner: „M.S. Regele Mihai a fost simbolul luptei împotriva bolşevizării ţării.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s