Nicolae Balotă: „Legătura dintre Regele Mihai şi ţara este una de destin.”

„Legătura dintre acest Rege şi această Ţară este una de destin. Greul istoriei a apăsat asupra sa ca şi asupra poporului său […]

Ceea ce a săvârşit regele la 23 august 1944 era o faptă de arme rar înfăptuiă de suverani. În acel moment, el singur şi-a asumat răspunderea întreagă pentru soarta poporului său. Desprinzând ţar dintr-o alianţă nefastă şi orientând-o spre aliaţii ei fireşti, tânărul rege viza restaurarea independenţei sale, a integrităţii sale teritoriale, a libertăţilor democratice ale cetăţenilor ei.

[…] Ce i-a dat acestui rege, lovit împreună cu ţara lui de un destin istoric necruţător, puterea de a nu se lăsa strivit sub povara vremii, de a se înălţa deasupra tragediilor unei istorii suferite? […]”

Nicolae Balotă

Lumea Regelui, Polirom, 2011, pp.185-191

Nicolae Balotă (n. 26 ianuarie 1925, Cluj - d. 20 august 2014, Nice)
Nicolae Balotă (n. 26 ianuarie 1925, Cluj – d. 20 august 2014, Nice)
Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s