Mircea Martin: „Regele Mihai I cred că ar merita să poarte numele «cel Drept».”

„Regele Mihai nu a avut o relaţie fericită cu tatăl său. De altfel, lipsa de afinităţi între cei doi regi este eclatantă. Fiul seamănă mai degrabă cu bunicul decât cu tatăl.

[…] Repliat asupra lui însuşi, puţin expansiv şi deloc impulsiv, ca şi Ferdinand, Mihai se arată a fi lipsit de duritate, înclinat spre reconciliere şi pacificare, precum bunicul său. […] A ales, asemenea lui, să fie modest, nu arogant. […]

Dacă bunicul său, Regele Ferdinand I, a fost numit «cel Leal», Mihai I cred că ar merita să poarte numele «cel Drept». Nu a apucat, prin calomnia împrejurărilor, să domnească prea mult, dar a dus o viaţă dreaptă, de o rectitudine morală pe care statura sa fizică, menţinută până la o venerabilă vârstă, o confirmă din plin.”

Mircea Martin, „Mihai cel Drept”

Lumea Regelui, pp.199-201

martin

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

6 gânduri despre &8222;Mircea Martin: „Regele Mihai I cred că ar merita să poarte numele «cel Drept».”&8221;

  1. …si cel demn! Tranzitia atat de lunga si paguboasa,mentinuta voit,nu a decantat valorile,ci a scos la iveala hidosenia,duplicitatea si setea de parvenire a multora! Din pacate,”apatia” valorilor noastre nu a avut forta de a le stopa,dimpotriva neimplicarea a lasat loc liber nonvalorilor! Romania a pierdut o sansa uriasa de iesire din marasmul postdecembrist,ignorand un garant,prin noblete si intruchipare a valorilor regale, al afirmarii in cadrul evolutiei democratice,fara sincope dramatice si rusinoase(mineriada, infractiuni rasunatoare) Denigrat,ironizat,contestat de indivizi obisnuiti cu minciuna si subcultura, REGELE a respins cu demnitate defaimarile,dar manipularea romanilor a fost agresiva si constanta! Cine-i va trage la raspundere? Au sfidat orice elementar bun-simt taranesc si au calomniat orice aparator al dreptatii,chiar care a suferit in temnita( dl Coposu)! Pacat de sansa irosita! Poate tinerii nostri luminati vor aduce echilibrul si vor da acestui popor sansa unui viitor meritat!

  2. Ca intotdeauna, in cateva cuvinte dl profesor Mircea Martin reuseste sa surprinda cu precizie esenta fenomenului in discutie – in cazul de fata personalitatea aparte, marcata de o istorie tragica, a unui mare si profund uman rege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s