Michael Shafir: „Monarhia constituţională înseamnă utilitarism calitativ.”

„Monarhia constituţională, în chiar cuvintele lui Hegel, pe care le utilizez în scopul acestei ilustrări, este numai punctul pe i, dar unul esenţial, deoarece el reuneşte două tendinţe aparent contradictorii.

De ce numai aparent? Deoarece orice stat modern prespune sentimentul apartenenţei la o comunitate de valori specifică acelei comunităţi […]

shafir

Dacă sunt monarhist, eu, unul, sunt nu numai un monarhist constituţional, ci poate în primul rând un monarhist utilitarian.

Deşi nu mă număr printre adepţii lui Jeremy Bentham, ci mai degrabă printre cei ai utilitarismului revizuit de John Stuart Mill, îmi pare că noţiunea de utilitarism calitativ redă în esenţă ce aştept de la monarhia constituţională.

Mai întâi, se dovedeşte că aceasta este mai puţin costisitoare […]

Educat în spiritul serviciului în slujba poporului pe care îl reprezintă, monarhul constituţional este cel care ştie să se dea la o parte din viaţa politică curentă, dar şi să intervină atunci când momentul istoric o cere. Au dovedit-o Juan Carlos al Spaniei, dar şi Regele Mihai la o vârstă mult mai fragedă şi cu consecinţe dramatice pentru acel moment storic. […]”

Prof. Michael Shafir

Lumea Regelui, Polirom, 2011, pp.227-231

Reclame

Un gând despre &8222;Michael Shafir: „Monarhia constituţională înseamnă utilitarism calitativ.”&8221;

  1. Regele Mihai al Romaniei este, din pacate, o figura istorica tragica a Istoriei Romanilor. Intreaga existenta i-a fost legata de soarta romanilor si a luptat pentru poporul roman cum putini au facut-o. Din pacate, Regele nu a avut parte decat intr-o oarecare masura de respectul poporului Sau. Bunul Dumnezeu sa-L Ocroteasca pe Rege in fiecare clipa a Existentei Sale !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s