Keith Hitchins: „Regele Mihai este un admirabil simbol al guvernării constituţionale.”

„Înţelegerea de către Regele Mihai a rolului său constituţional şi concepţia sa asupra modelului pe care statutul suveran român trebuia să îl urmeze au fost evidente în acţiunile pe care le-a întreprins în august 1944 pentru a schimba situaţia începută în 1940. Acestea au însemnat recâştigarea locului tradiţional al ţării sale în Europa ca aliat al Occidentului şi revenirea României pe calea guvernării parlamentare şi democratice.

keithAstfel, el s-a întors la ţelurile pe care le-au urmărit marele său unchi, Regele Carol I, fondatorul Dinastiei, precum şi fiul şi succesorul acestuia, Regele Ferdinand I. Regele MIhai nu a ezitat să facă schimbarea majoră pe care vremurile grele o necesitau. El s-a pus în fruntea tuturor celor care nu erau de acord cu calea pe care ţara lor fusese silită să o urmeze şi împreună cu ei a răsturnat dictura şi s-a alăturat Aliaţilor, pentru a câştiga războiul.

Ataşamentul Regelui Mihai faţă de calea pe care România se angajase în prima jumătate a secolului al XIX-lea – adică urmarea modelului politic şi economic occidental şi asimilarea valorilor culturale şi intelectuale – a fost pus la grea încercare în anii de după război. […] Până la urmă, dârzenia sa în apărarea valorilor occidentale a fost depăşită de forţele din Răsărit. […]

Aproape jumătate de secol mai târziu, într-un nou moment de nesiguranţă în ceea ce priveşte calea de urmat, Regele Mihai s-a întors în ţara sa. El a reprezentat iarăşi o piatră de temelie a stabilităţii constituţionale şi a promovat dn nou toate acele valori şi aşteptări care făcuseră România o parte a Europei.”

Keith Kitchins, „Un admirabil simbol al guvernării constituţionale” / „An admirable symbol of constitutional government”

Lumea Regelui, Polirom, 2011, pp.107-109

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s