Dinu Giurescu: „Regele Mihai şi-a slujit permanent patria.”

„Perspectiva timpului şi o informaţie mai cuprinzătoare ne îngăduie să evaluăm cu dreaptă cumpătare rolul Regelui Mihai din 1944 şi până în 1947.

A acţionat într-un cadru care nu maii putea fi modificat […] Cu toate acestea, el a reuşit să determine câteva etape de răgaz, care nu ar fi existat dacă s-ar fi trecut direct la un regim de democraţie populară.

A fost singurul şef de stat din zona sovietică de dominaţie care a încercat luni întregi să schimbe guvernul impus de puterea învingătoare.

Peste toate rămâne puterea exemplulului său: de a sluji cu devotament patria, gândindu-se la binele ei, chiar dacă sorţii sunt potrivnici.

Peste ani, Regele şi-a reluat misiunea de a acţiona, cu înaltă autoritate, pentru progresul României.”

Dinu C. Giurescu

Lumea Regelui, Polirom, 2011, p.173

Regele Mihai saluta timisorenii, in fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara, joi, 25 Decembrie. Membrii Casei Regale au intampinat Nasterea Domnului la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAX FOTO
Regele Mihai saluta timisorenii, in fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara, joi, 25 Decembrie. Membrii Casei Regale au intampinat Nasterea Domnului la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAX FOTO
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s