„Regele Mihai, fie binecuvântat, mi-a salvat băiatul de la moarte sigură”. Cazul Ioan Filimon

„Cunosc personal un exemplu, cel al profesorului universitar de matematică Ioan Filimon, tatăl primei mele soții (autor de numeroase cărți și lucrări științifice, timp de mai bine de douăzeci de ani șeful de catedră al secției de matematică de la Construcții).

A fost membru TUNȚ – fusese chiar remarcat de Corneliu Coposu – fiind condamnat la închisoare în cursul marilor procese, cred că era chiar 1946.

Disperat, tatâl lui a recurs la ultima soluție care i-a mai stat la îndemână, clemența regală. A venit de la Deva la București, s-a dus la Palatul Regal, l-a așteptat pe Rege și i-a înmânat, cu lacrimi în ochi, memoriul. Regele Mihai l-a ascultat cu răbdare, a luat scrisoarea și i-a spus să aștepte.

regele-mihai-octav-ganea

N-a trecut foarte mult, probabil nu mai mult de un ceas, și un secretar al suveranului a ieșit din Palat, i-a făcut semn cu mâna și i-a explicat că Regele Mihai a semnat deja actul de grațiere. L-a sfătuit apoi să meargă acasă, spunându-i că fiul său va fi eliberat în cel mai scurt timp. Și așa a fost.

Prin anii 80, bătrâna lui mamă, își amintea de fiecare dată, podidind-o plânsul, cum „Regele Mihai, fie binecuvântat, mi-a salvat băiatul de la moarte sigură”. Tot domnul Filimon(dec. 1986) mi-a spus odată că Solomon Marcus este una din cele mai formidabile minți matematice pe care le-a întâlnit vreodată.”

– Sorin Ştefan

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s