Adrian Cioroianu: „Monarhia oferă un arbitru în stat.”

cioroianu-saptaminii

Rep.: Care-i principalul avantaj al monarhiei vizavi de regimul prezidențial?

A.C.: Oferă un arbitru în stat. Totdeauna regele este deasupra politicii, deasupra unui partid. Sigur că pot să agreeze un anume prim-ministru, dar regele și regina rămîn mereu un arbitru și acesta este principalul avantaj în Suedia, în Belgia, în Marea Britanie și în țările în care este monarhie. Un al doilea avantaj: monarhia este forma de stat tradițională în care acest popor și-a consumat cea mai mare parte din istoria lui. Ar fi o reîntoarcere la temeiurile reale ale istoriei noastre.

Republica dă uneori impresia că e o formă de guvernămînt ceva mai modernă, care dă posibilitatea să schimbi cînd nu-ți mai convine cineva. Dar nu s-a verificat. În istoria noastră am avut un Gheorghiu-Dej care a condus douăzeci de ani, am avut un Ceaușescu care a condus douăzeci și patru de ani, am avut un Iliescu care a stat zece ani de zile și avem un Traian Băsescu care stă zece ani. Toți acești președinți, îl pun aici și pe Gheorghiu-Dej, deși n-a fost ca funcție președinte, dar era tot republică, toți acești președinți au stat mai mult decît mulți dintre regii din istoria noastră. Carol al II-lea, cît a fost el de hulit, a stat zece ani, cît Ion Iliescu, mai puțin decît Ceaușescu. Ideea că îl schimbi pe președinte cînd vrei e destul de relativă. Alexandru Ioan Cuza, care era domn, a stat la putere și el mai puțin decît Ion Iliescu.

Dacă faci un bilanț în Europa, sînt mai multe republici, net, decît monarhii. Dar este un avantaj pur cantitativ, nu și calitativ. Nivelul de viață în monarhiile europene este net superior mediei nivelului de viață din republici. Cînd mă gîndesc la nivel de viață, nu mă gîndesc numai cum trăiesc, ci și ca nivel politic sau din punct de vedere al corupției.

26 aprilie 2014, Kamikaze

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Adrian Cioroianu: „Monarhia oferă un arbitru în stat.”&8221;

  1. Cei care nu inteleg ce inseamna Monarhia Constitutionala pentru poporul roman, inseamna ca, in adancul fiintei lor, nu sunt romani si deci mai au nevoie de generatii pentru a simti acest lucru. Intai de toate, nimeni nu poate contesta faptul ca am fost facuti „republica” CU FORTA, nicidecum pentru ca ar fi vrut poporul nostru asa ceva. Din cast punct de vedere se si poate intelege cu claritate ca guvernul comunist al anilor 1947-1989 nu are nimic de-a face cu DEMOCRATIA. Comunistii/socialistii dunt singura forta politica care nu sunt de acord cu respectarea legilor democratiei, peste tot in lume nu sunt in stare sa-si asume raspunderea faptelor antisociale facute de predecesori, oricat ar fura, nu le pasa, deoarece ei construiesc imediat constitutii noi, pe acolo pe unde reusesc sa ocupe tari si sa ajunga la putere. Dar, vorbind de oameni si nu de sistem, intelegem ca „stangistii”, prin statutul lor politic, sunt veteranii tuturor dezastrelor sociale si, mai nou, ale actelor de terorism arabe de azi. Armele folosite ii dau de gol: 99% din ele sunt de fabricatie ruseasca, Rusia fiind prima tara pe care au distrus-o, pentru a se instala acolo PRIN FORTA. Si-atunci, daca nu sunt oameni cu suflet de om intr-insii, cum ar putea ei sa suporte un Monarh deasupra lor, care sa mentina echilibrul politic parlamentar si sa le poata retrage imunitatile atunci cand praduiesc, mint sau violeaza integritatea unei persoane sau a unui Stat pe care l-au ocupat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s