Inima Reginei Maria, înapoiată Familiei Regale la castelul Pelişor

La 77 de ani de la dispariția Reginei Maria, Familia Regală a României a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Ministerului Culturii privind inima suveranei.

Regina Maria s-a stins din viață la 18 iulie 1938. Trupul suveranei a fost înmormântat în necropola familiei regale de la Curtea de Argeș, alături de soțul său. 

regina maria

Conform testamentului, după deces, inima i-a fost scoasă și depusă la capela domeniului regal de la Balcic, într-o cutie de argint, învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii. La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, „de la Doamnele române”.

După pierderea Cadrilaterului, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, „Inima Reginei Maria”, unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură. Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti, iar inima Reginei a fost dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de Istorie din București.

Aflată de mai bine de 40 de ani într-un container din depozitul Muzeului Național de Istorie din Capitală, inima Reginei Maria va fi redată familiei regale și mutată la Pelișor, chiar în camera unde suverana și-a trăit ultimele clipe (Camera de Aur). Inima reginei ar urma să fie mutată la Pelişor în această toamnă, printr-o ceremonie aparte.

(via DC News)

Iniţiativa istorică îi aparţine Majestăţii Sale Regelui Mihai: „Majestatea Sa consideră că este soluţia cea mai apropiată şi singura valabilă iî acest moment. Realitaţiile geopolitice au împiedicat păstrarea inimii în locul indicat de regină. Cu siguranţă că dacă Balcicul nu ar fi fost teritoriu românesc, regina nu şi-ar fi dorit ca inima să rămână acolo„, a declarat Sandra Gătejeanu-Gheorghe, director de protocol al Casei Majestăţii Sale Regelui, pentru Pro Tv. 

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Inima Reginei Maria, înapoiată Familiei Regale la castelul Pelişor&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s