Mihai Eminescu: „Respingerea a tot ce este republică… iată principiul nostru statornic.”

Respingerea a tot ce este republică, mai mult sau mai puțin deghizată, și conservarea Constituției cu monarhia constituțională ce avem, iată statornicile noastre principii”.

MIHAI EMINESCU

„Timpul”, 20 decembrie 1878

„nu avem republică de răsturnat, nici monarhie de restabilit. Posedăm din fericire o Constituţiune şi o dinastie la care ţinem. […] Respingem încercările de a reduce rolul înalt al suveranului la acel al unui  preşedinte  vremelnic de republică, mărginit la subsemnarea şi sancţionarea decretelor, respingem forma republicană şi, mănţinînd neatinse toate prerogativele şi toate mărginirile constituţionale ale puterii domnului, cerem totodată cea mai deplină şi cea mai largă întrebuinţare a dreptului su veran de veto, atunci mai ales cînd miniştri şi Camere, în înţelegere, calcă Constituţia. În rezumat, respingerea a tot ce este republică, mai mult sau mai puţin deghizată, şi conservarea Constituţiei cu monarhia constituţională ce avem, iată statornicele noastre principii.”

eminescu15ian

Un comentariu la &8222;Mihai Eminescu: „Respingerea a tot ce este republică… iată principiul nostru statornic.”&8221;

  1. Pe măsură ce timpul trece cetățenii României sunt tot mai fermi privitor la necesitatea unei monarhii constituționale.Dar este suficient?Cred că nu.Este cazul să obținem grabnic aceasta, pe cale judecătorească.Adica lumea a votat iarăși o ultima constituție republicană in neștiință de cauză!,Nu i s_a oferit și alta variantă!-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s