Aristotel: „Monarhia este forma în care puterea este exercitată pentru binele tuturor.”

„Monarhia este un sistem de guvernământ în care puterea este exercitată pentru binele tuturor.” (Aristotel)

aristotel

«Aristotel definea trei forme ideale de guvernare: monarhia, aristocraţia şi democraţia. In realitate, fiecare dintre formele ideale putea da naştere la forme degenerate, respectiv tirania, oligarhia şi demagogia.

Dintre formele ideale, cea mai bună îi părea monarhia, urmată de aristocraţie şi democraţie. Dar pentru că dintre formele degenerate tirania i se părea cea mai periculoasă, iar demagogia cea mai puţin periculoasă, a recomandat democraţia ca forma cea mai potrivită în politica reală.

Azi ştim că demagogiile moderne pot fi (şi au fost deja adesea!) mai ucigătoare decât cele mai crunte tiranii. Câţi oameni a ucis revoluţia franceză şi câţi oameni au murit sub tiranul Ludovic al XIV-lea? Raportul e de cel puţin 10 la 1 „în favoarea” revoluţiei. Câţi oameni a ucis cancelarul ales Adolf Hitler şi câţi au murit în timpul lui Gingis-han? Raportul e de cel puţin 20 la 1 în favoarea talentatului pictor Hitler. Câţi oameni a ucis Inchiziţia şi câţi comunismul? Raportul este de cel putin 100 la 1 „în favoarea” comunismului.

Un singur leac s-a dovedit eficace pentru a limita apetitul demagogilor de a deveni dictatori: combinarea monarhiei cu democraţia în formula monarhiei constituţionale.» (Dan Ghenea)

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s