România a intrat în Primul Război Mondial în praznicul Adormirii Maicii Domnului. Rolul Reginei Maria

Pe piatra funerară a Regelui Ferdinand I din Mănăstirea Curtea de Argeş stă scris: „a tras sabia la 15 august 1916 pentru dezrobirea românilor de peste vechile hotare, înfăptuind întregirea neamului”.

România a declarat război Austro-Ungariei la 14/27 august, dar operaţiunile militare pentru a începe eliberarea Transilvaniei au început la 15 august (S.V.), în praznicul Adormirii Maicii Domnului. Nu este întâmplător, poate, că efortul Armatei Regale Române a fost susţinut cu atâta însufleţire de Regina Maria. La 15/28 august 1916, de Sfânta Marie Mare, regina Maria exclama: „Groaznicul coşmar a trecut, visul României Mari s-a împlinit” (Guy Gauthier, Missy, Regina României, Humanitas, ed. 2010, p.233).

Ce mesaj poate fi mai tulburător decât acela care stă scris pe Statuia „Leul” de la Cotroceni? „SPUNEȚI GENERAȚIILOR VIITOARE CĂ NOI AM FĂCUT SUPREMA JERTFĂ PE CÂMPURILE DE BĂTAIE PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI”. Armata Regală Română a eliberat Budapesta la 4 august 1919, împiedicând bolşevirea Europei.

Astăzi, 15 august 2016, se împlinesc 100 de ani de la momentul când batalioanele române au trecut Carpaţii.

 

15 august

Dacă ne amintim că în august 1916 trupele române au intrat în acţiune în ziua Sfintei Marii, nu ne mai mirăm că, în aprilie 1919, exact ziua când Regina a părăsit Franţa, România a atacat Ungaria…” (op. cit., p.251)

Oficial, Georges Clemenceau critica atitudinea României, „în schimb pe câmpul de luptă între România şi Ungaria, francezii au adoptat o altă atitudine. Ce se afla în acea zonă? Ei bine, armata Estului a lui Franchet d’Esperey, care nu a fost complet demobilizată sau, mai bine zis, armata Ungariei, care este o p arte a armatei Estului şi care este compusă din trupe franceze comandate de generalul Lobit.

În mod logic, această armată, care trebuie să impună hotărârile Conferinţei de Pace şi să menţină calmul într-o zonă în care frontierele nu au fost încă stabilite oficial de către plenipotenţiari, ar trebui să se opună oricărei violări a liniei de demarcaţie de către trupele române şi înaintării acestor trupe spre Tisa. Or, de fapt ce se întâmplă? Nu numai că armata franceză nu face nimic pentru a opri înaintarea românilor, ci sprijină ofensiva contra Ungariei! […]

ne putem pune întrebarea legitimă dacă Clemenceau, în timpul conversaţiei cu regina Maria, nu i-a dat acesteia asigurări că niciodată trupele franceze din armata Estului nu vor deschide focul asupra aliaţilor români şi din această cauză nu a permis declanşarea ofensivei române din Ungaria.” (op. cit., pp. 250-251)

@ Guy Gauthier, Missy, Regina României, trad. Andreea Popescu, Editura Humanitas, 2000, ed. 2010

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;România a intrat în Primul Război Mondial în praznicul Adormirii Maicii Domnului. Rolul Reginei Maria&8221;

  1. Romania a intrat pe teritoriul Ungariei pentru a lichida regimul politic comunist de influenta ruseasca instaurat cu putin timp inainte. Prin aceasta actiune bolsevismul de tip rusesc a fost inlaturat.

  2. Tudore,fara suparare,nu mai face articole de genul.Guy Guthier asta se vede de la o posta ca e nu numai anti-monarhist dar si anti-ROMAN.
    Avand in vedere ca Armata Regala Romana a trebuit sa elibereze tara si sa anihileze virusul counist care a atacat Romania,intrarea in bozgoria e MAI MULT decat justificata.

    E un blog Monarhist care sa reaminteasca oamenilor de ilegalitatea oligarhiei BOLSEVICE care ocupa acum Romania si sa o convinga sa alunge aceasta oligarhie si sa ReAFIRME Regatul Roman,nu sa ii starneasca idei prostesti in cap cum ar fi punerea laidnoiala a Monarhiei.Nu ne ajung aberatiile comuniste care inca infecteaza multe minti,ne trebuie alte „dileme” ?

    Te rog,lasa-i in pace pe georges si guy gauthier si ar fi de preferat sa stergi orice articol facut cu spusele lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s