Ştefan Cazimir: „A doua parte a Imnului Regal merită repusă ca imn.”

„În articolul „Trăiască Patria!”, pe care l-aţi publicat în 2002 în „România literară”, spuneţi că „Trăiască Patria!”, a doua parte a fostului imn „Trăiască Regele!”, merită să fie repusă în circulaţie, pe aceeaşi melodie. Vă menţineţi opinia?
Sunt de părere şi acum că „Trăiască Patria!”, chiar dacă nu devine imn, este o melodie care merită cântată. Îmi place „Trăiască Patria!” pentru că exprimă sentimentul patriotic într-un mod admirabil. Melodia acestui cântec a funcţionat fără cuvinte începând de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza şi era un imn de întâmpinare a domnitorului. Prin urmare, melodia a precedat textul, ca şi la „Deşteaptă-te, române!”.
Aţi susţine „Trăiască Patria!” ca imn?
Repet, dacă se modifică Legea fundamentală în acest sens, cu această condiţie esenţială, atunci punctul meu de vedere ar fi repunerea în circulaţie a melodiei „Trăiască Patria!”. Un alt argument în favoarea ei ar fi că e cel mai longeviv imn. Melodia datează din 1861 şi îi aparţine lui Eduard Hübsch, un evreu din Moldova. Versurile, ale lui Alecsandri, au venit mai târziu, în 1881. Dar melodia e mai veche de anul 1861. Anumite pasaje muzicale apar în „Rapsodia română” a lui Franz Liszt.”
cazimir

Trăiască Patria
Cât soarele ceresc,
Rai vesel pământesc
Cu mare, falnic nume.
***
Fie-n veci el ferit
De nevoi,
Fie-n veci locuit
De eroi, eroi.
***
O! Doamne Sfinte,
Ceresc Părinte,
Întinde a Ta mână
Pe Țara Română!
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s