Teodor Baconschi: „Monarhia a fost o perioadă deosebit de fastă în istoria României.”

„Cred că trebuie să citim istoria așa cum e consemnată ea în documente, să nu politizăm excesiv subiectul monarhiei sau oricare altul. Ne trebuie puțină seninătate și, bineînțeles, mă pronunț pentru civilitate și pentru respect față de rolul monarhiei în istoria României. Nici un om care cunoaște această istorie nu poate subestima rolul de mari constructori de instituții și, până la urmă, funcția Casei Regale în trecut în modernizarea României și în alinierea ei europeană. (…)

Am spus, respect față de monarhie, care a fost o perioadă deosebit de fastă în istoria României, conținând totodată și destule episoade criticabile. Nu trebuie să idealizăm niciun regim politic și cu atât mai puțin politic formele prin care monarhia s-a ilustrat în istoria modernă a țării noastre.”

Teodor Baconschi, pe atunci Ministrul Afacerilor Externe, 27 iunie 2011

teodor_baconschi

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Teodor Baconschi: „Monarhia a fost o perioadă deosebit de fastă în istoria României.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s