Marțea la Rege

Cămăraş de lumini

Marti, 25.10.1921, orele 10 seara, Sinaia, Castelul Foisor

Vine pe lume Mihai, singurul copil al Principelui mostenitor Carol si al Principesei Elena. Botezat in rit ortodox, dupa numele voievodului Mihai Viteazul. Exact 24 ani mai tarziu (era intr-o miercuri), Divizia a IX-a Infanterie a Armatei Romane alunga din tara si  ultima pereche de cizme nemtesti. Au urmat cizmele cu crampoane, de fabricatie sovietica, care au calcat apasat, pana la os, pana in rarunchi, indoindu-ne grumajii pana in ziua de azi.

Marti, 30.12.1947, orele 10 dimineata, Bucuresti, Palatul Regal

1366 de saptamani mai tarziu, Regele Mihai, impreuna cu Regina-mama, ii primeste la palat pe prim-ministrul Petru Groza si pe ministrul industriei si transporturilor Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cu o seara inainte, Dimitrie Negel, maresalul palatului il anuntase prin telefon pe Rege, aflat la Sinaia, ca Groza il „invita” de urgenta la Bucuresti sa discute o „problema de familie”. Naiv, Mihai era convins ca discutia are legatura cu…

Vezi articolul original 587 de cuvinte mai mult

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s