Andrei Oişteanu: „Şi Regele Mihai merită titlul de DREPT ÎNTRE POPOARE.”

„Un document mai putin cunoscut, din 30 octombrie 1942, este revelator în ceea ce priveste relatia Casei Regale cu evreii din Romania. Este vorba de un raport în germana, semnat de “consilierul pentru probleme evreiesti” pe langa ambasada Germaniei în Romania, ofiterul SS Gustav Richter, omul lui Eichman la Bucuresti. Raportul este realizat pe baza relatarilor unui ziarist elvetian privind deportarea în lagarele din Transnistria a evreilor din Bucuresti.

Socat de tratamentul inuman la care erau suspusi evreii concentrati într-o scoala din str. Sf. Ion Nou în vederea deportarii peste Nistru (inclusiv prietenul sau, filologul Barbu Lazarescu), fizicianul roman Victor Gomoiu “a luat imediat legatura cu Regina mama (Elena), iar aceasta cu Regele Mihai”. “Mama i-a spus Regelui – se continua în raport – ca este o rusine ce se întampla cu oamenii în aceasta tara si ca ea nu mai poate suporta în continuare, cu atat mai mult cu cat Regele – fiul ei – si numele sau vor fi mereu legate în istoria Romaniei de crimele comise împotriva evreilor, iar domnia risca sa fie numita domnia lui „Mihai cel Groaznic”. Ea i-ar fi pus foarte serios în vedere Regelui ca, daca deportarile nu sunt imediat sistate, va parasi tara.

Andrei.Oisteanu

Drept urmare, Regele i-a telefonat numaidecat primului ministru, Mihai Antonescu, si în consecinta a avut loc un Consiliu de Ministri în urma caruia nu numai ca arestatii au fost eliberati, dar s-a dat si un comunicat al Presedintiei (Consiliului de Ministri). Dintre evreii deportati în ultimul timp, cateva sute au fost împuscati parte de germani, parte de romani”(cf. Documents Concerning the Fate of Romanian Jewry During the Holocaust, edited by Jean Ancel, The Beate Klarsfeld Foundation, New York & Jerusalem, 1986, vol. IV, pp. 314-315).

Intr-adevar, eliberarea unui lot de evrei detinuti în str. Sf. Ion Nou s-a produs la 13 octombrie 1942, iar peste doua zile a fost dat publicitatii un comunicat privind limitarea deportarii evreilor (“expatrierii unor elemente”; vezi Universul, 15 octombrie 1942). Mihail Sebastian consemneaza si el aceste fapte în jurnalul sau (Mihail Sebastian, Jurnal (1935-1944),Text îngrijit de Gabriela Omat, Prefata si note de Leon Volovici, Ed. Humanitas, 1996, p. 477).

In 1993, pe baza raportului lui Gustav Richter si a altor documente, Regina Elena a fost distinsa post mortem de Statul Israel cu titlul de “Drept al popoarelor”. Medalia “Yad Vashem” si diploma de onoare au fost remise Regelui Mihai la Geneva prin intermediul Marelui Rabin Alexandru Shafran. Dupa parerea mea, conform regulamentului de acordare a acestei nobile distinctii (în principiu, oricarui om care, fara sa fie recompensat, a salvat unul sau mai multi evrei de la moarte sau deportare), documentul de mai sus ar fi justificat acordarea titlului respectiv si Regelui Mihai.

Andrei Oişteanu, Sah la Regele Mihai. Paul Lambrino tulbura relatiile diplomatice romano-israeliene, 21 februarie 2013, „22”

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s