George Coşbuc: „Zece Mai este cea mai mare şi mai frumoasă dintre sărbătorile neamului românesc”

cosbucG. Coşbuc:

10 mai e “cea mai mare şi mai frumoasă dintre sărbătorile neamului românesc”. “Trei lucruri mari şi hotărâtoare ale sorţii noastre s-au petrecut într-această zi”:

1866 – “s-a urcat în scaunul domniei româneşti prinţul Carol […] pentru noi începutul domniei româneşti statornice şi trainice.

1877 – războiul de independenţă; “suntem de-atunci stăpâni peste faptele şi voinţa noastră, stăpâni fără mărginire şi piedică nici dintr-o parte.”

1881 – proclamarea Regatului României; “întreaga ţară a chiotit de bucurie la vestea că vulturul românesc, care stătea pân-acum întins pe ţărână, ţintuite având aripile cu suliţi turceşti ca să fie ţinut locului, în zvârcolirea lui s-a smuls din suliţi şi, scuturând praful de pe aripi, s-a-nălţat spre ceruri.”

(Coroana de Oţel, 1889)

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

5 gânduri despre &8222;George Coşbuc: „Zece Mai este cea mai mare şi mai frumoasă dintre sărbătorile neamului românesc”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s