Gheorghe Brătianu: „Zece Mai este ziua dintâi a Neatârnării noastre.”

index«Zece Mai a însemnat în primul rând ziua Dinastiei. La Zece Mai 1866 a depus Domnitorul Carol de Hohenzollern jurământul în faţa Adunării ţăii [….] Astfel se îndeplinea condiţia fundamentală a dezvoltării noastre, în secolul ce va urma să însemne în istorie triumfiul ideii de naţionalitate, condiţie pe care o formulaseră în chipul cel mai categoric toţi fruntaşii mişcării noastre de renaştere […]. Convingerea aceasta pătrunse atât de adânc şi de temeinic în mintea contemporanilor, că însuşi Cuza Vodă, întâiul Domnitor al acestor Principate, unite prin alegerea sa, considera coroana ce i se încredinţase doar ca „un depozit sacru”, iar în primele zile ale anului, în care era să-şi încheie stăpânirea, răspundea unui demers al consulilor străini, cu o nobilă dezinteresare, că cel mai bun mijloc de a aduce liniştea în ţară ar fi să-i încredinţeze cârmuirea unui principe străin. […] Unsprezece ani mai târziu, aceste convingeri aflau încă un răsunet în realismul pe care îl arată la 10 mai 1877 Ion C. Brătianu în dezbaterile Parlamentului: răspunzând unui deputat, care se împotrivea ca noua decoraţie a Stelei României să se poată da şi civililor, deoarece aceasta ar fi însemnat o abatere de la principiile democraţiei, primul-ministru îi răspundea: „Nu veţi fi decât doi sau trei cu aceste idei, iar toţi ceilalţi vor face totdeauna sacrificii chiar a convicţiunilor celor mai intime pentru interesele Ţării Româneşti. Eu n-am avut sfială să vin aici în Cameră sub regimul convenţional ce instituia principiul monahiei constituţionale […] eu nu m-am sfiit a declara că într-adevăr sunt republican şi aş dori pentru ţara mea regimul republican: dar fiindcă văd că nu se poate, de aceea…. voi face tot pentru ca să prospere ţara mea sub regimul monarhic. Cei mai republicani […] au fost îndemnaţi de un instinct de conservaţiune a admite în cele din urmă domnie ereditară”.

[…] de la Zece Mai 1877, prin însăşi fapta Domnitorului şi a sfetnicilor săi, ziua pe care o prăznuim mai înseamnă pentru românii de pretutindeni aceea a Armatei, a voinţei naţiunii înfăptuită prin puterea şi vitejia ei militară. [….] „Când însă”, spunea în ziua dintâi a Neatârnării noastre primul-ministru Domnitorului, „[….] vedem Patria noastră ameninţată de toate urgiile năvălirilor sălbatice din veacurile trecute, acelaşi simţământ de prudenţă şi de înţelepciune care ne-a condus întotdeauna ne impune astăzi datoria de a ne ridica cu toţii, de a ţine piept primejdiei, spre a salva individualitatea politică a Statului român”. […] Căci războiul neatârnării, început prin Declaraţia de independenţă de la 10 Mai 1877, n-a fost numai acel al României mici […] el a fost purtat cu tot sufletul de românii tuturor provinciilor aflate sub stăpânire străină […]

Fie ca astăzi, când oastea ţării îşi strânge rândurile […] (să) afle în amintirile ce străjuiesc însemnătatea acestei zile naţionale şi istorice puterea de a dovedi încă o dată Regelui şi Ţării, prietenilor şi vrăjmaşior, că dreptatea nu piere şi vitejia biruieşte.»

Gheorghe Brătianu, conferinţă radiofonică Zece Mai, 10 mai 1941, ora 20:45, apud 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944), Editura Casa Radio, pp.281-284

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

6 gânduri despre &8222;Gheorghe Brătianu: „Zece Mai este ziua dintâi a Neatârnării noastre.”&8221;

  1. Si eu consider democratia si capitalismul ca sistem superior altora.Si eu consider „dreapta, ca partea sanatoasa..In acelas timo cred ca trebuie lasat si un camp de incercare altor sisteme,pentruca orice trebuie sa se desvolte,nu sa ssa stagneze.Orice are un inceput si un sfarsit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s