De ce Senatul a resprins, în 2013, proiectul 10 mai – sărbătoare naţională

În şedinţa din 9 decembrie 2013, Senatul României a respins Pl-x nr. 609/2013 Propunere legislativă privind declararea zilei de 10 Mai – sărbătoare naţională, iniţiat de senatorul Puiu Haşotti (PNL).

În emisiunea „Ora Regelui” din 2 mai 2015, dl. Bogdan Şerban Iancu a adresat, la sfârşitul emisiunii, întrebarea: de ce Senatul a respins un proiect pe care Camera Deputaţilor, la 22 aprilie 2015, l-a adoptat în cvasi-unanimitate?

Căutând un răspuns, am parcus stenograma şedinţei Senatului din 9.12.2013:

Au existat două propuneri, discutate succesiv:
10 mai – sărbătoare naţională: Pl-x nr. 609/2013, iniţiată de senatorul Puiu Haşotti
10 mai – ziua declarării independenţei: Pl-x 616/2013, iniţiată de deputatul Gigei Ştirbu şi alţi deputaţi PNL
Ambele au fost respinse de Senat la acel moment.

Punctul 16. Pl-x nr. 609/2013

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:
[…] Iniţiator, domnul senator Puiu Haşotti. Întreb dacă este prezent aici pentru a susţine propunerea legislativă. Nu este. […]
Absenţa d-lui. Haşotti a fost ironizată de un coleg senator de la PPDD, care, de altfel, a susţinut propunerea sa (chiar dacă la modul „sărbătoare însorită”, idee ironizată apoi de Toni Greblă):
Ionel Agrigoroaei:
Eu sunt puţin îngrijorat. Domnul senator Haşotti nu cumva este răpit sau… ceva s-a întâmplat cu dumnealui? Pentru că, data trecută, acum două săptămâni…
Punctul 17.Pl-x 616/2013
Cine a fost împotrivă?

grebla_3
Tobi Greblă, senator PSD:
Pe 10 mai, în legătură cu independenţa de stat a României, nu s-a reţinut decât o singură frază, membrii Parlamentul României însărcinaţi cu înmânarea Proclamaţiei către Rege au rostit şi ei o frază care, la fel, este reţinută în istoriografie: acesta este cadoul, Majestate, pe care naţia română vi-l face cu ocazia zilei dumneavoastră de naştere. Dar, noi, printr-o lege, nu putem să adăugăm la istorie. Ziua în care România a devenit stat independent este 9 mai, ea a fost sărbătorită ca atare şi înainte de cel de-al doilea război mondial. Este consacrată ca atare în toate tratatele de istorie modernă din România, atât cele dinainte de război, cât şi cele de după război. Drept urmare, zi lucrătoare, zi nelucrătoare, Ziua Independenţei de Stat a României este ziua de 9 mai, motiv pentru care Grupul parlamentar al PSD va vota împotriva celor două iniţiative legislative.
Cel mai inteligent contra-argument:
Cristiana-Irina Anghel (PC):
Cred că am mai reiterat o dată lucrul acesta. Este vorba, pur şi simplu, de faptul că 9 mai a căzut sâmbăta. Deci nu s-a putut face pe 10 mai. Cine a citit „Coroana de oţel” a lui Coşbuc, ştie lucrul ăsta de când este copil. Deci nu s-a făcut pe 10 mai, pentru că 9 mai a fost sâmbăta. Culmea, pe vremea aceea, sâmbăta, Parlamentul lucra! […] Deci ziua independenţei noastre este 10…
Vot final:
Pl-x nr. 609/2013
Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:
Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:
În final, cel mai frumos discurs a fost a unui neromân:
Verestóy Attila:
Domnule preşedinte de şedinţă,
Onoraţi colegi,
Am o presimţire că nici acum n-o să avem un vot majoritar pentru. Deci se pare că această nobilă iniţiativă a colegului Haşotti şi a altor colegi încă nu e coaptă. Încă nu e suficient de convinsă elita politică, pentru că putem să facem o dezbatere privind câte zile de repaus sau– eu ştiu ? – zile naţionale, zile importante, serbări naţionale avem. Dar nu despre asta e vorba, e ceva mult mai mult. Eu sunt convins că vom mai reveni. Nu acum. Peste un an, peste doi, peste cinci. Noi avem răbdare. Şi, până la urmă, vom ajunge ca această zi , care leagă mult mai mult decât dezbină, care adună mult mai bine un sentiment comun al apartenenţei la această ţară, va fi o zi naţională. Va veni şi această vreme. Probabil că încă nu-i momentul.
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

5 gânduri despre &8222;De ce Senatul a resprins, în 2013, proiectul 10 mai – sărbătoare naţională&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s