Varujan Pambuccian: „10 mai este unul dintre momentele care construiesc o patrie comună.”

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 22 aprilie 2015

Domnul Varujan Pambuccian:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Şi încep prin a-mi exprima speranţa că unanimitatea care a existat în adoptarea acestui proiect în comisie va exista şi în plen, pentru că, stimaţi colegi, sunt momente în istoria unei ţări care sunt dincolo de patimi politice, dincolo de ideologii, ele fiind momente care construiesc o patrie comună. 10 mai este unul din aceste momente. Alba Iulia este unul din aceste momente. În istoria oricărei ţări nu există foarte multe momente de felul acesta. Şi de aceea se cuvine să le cinstim, indiferent de credinţele noastre, indiferent de ce considerăm că ar trebui făcut în viitor. Vedeţi, eu am la butonieră o floare de „Nu mă uita”. Ea e legată de istoria armenilor. Simbolul ăsta e un simbol foarte puternic. Şi cred că este un simbol pe care ar trebui să îl scoatem la lumină şi aici, vorbind despre istoria, de data aceasta, a patriei noastre comune. […]

CONSULTARI - MINORITATI - COTROCENI

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

4 gânduri despre &8222;Varujan Pambuccian: „10 mai este unul dintre momentele care construiesc o patrie comună.”&8221;

  1. Este un adevăr istoric faptul că proclamarea independenţei României faţă de imperiul Otoman de către parlament s-a făcut în ziua de 09 mai, ziuă în care s-a şi promulgat de domnitorul Principatelor Unite viitorul Rege Carol I al României, declaraţia de independenţă a camerelor reunite din parlament!
    La fel de adevărat rămâne în istorie şi faprtul că trei evenimente de excepţie pentru sufletul şi mentalul românesc sunt reunite şi sărbătorite, într-o singură zi naţională, ziua de 10 Mai, prin tradiţie şi voinţă politică într-un singur sens a tuturor instituţiilor şi decidenţilor politici ai vremurilor respective. Aceste trei importante evenimente istorice ale trecutului neamului nostru sunt: venirea şi alegerea ca domn în Principate Unite a unui principe străin în persoana Principelui Carol I. de Hohenzollern Sigmaringen; proclamarea Declaraţiei de independenţă a Principatelor Unite şi promulgarea acesteia de către domn viitorul Rege Carol I al României; înfiinţarea primului regat românesc cu denumirea oficială de România.
    Celor care încă mai trăiesc în visul utopic al republici şi cârcotesc astfel de evenimente de tradiţie ale istoriei neamului, le transmit simplu… să tacă!
    În România creatoarea celor mai glorioase zile naţionale: 29 aprilie, 09 mai, 10 mai, 01 decembrie şi 25 octombrie a fost şi rămâne societatea de tip monarhic, regalitatea şi nu republica. Singura zi aşa zis „naţională” şi extrem de ruşinoasă pentru istoria noastră, inventată de republică, a fost 30 decembrie.
    Doar cu atât se pot „mândri” astăzi în România, cei care încă mai cred în visul utopic, republică?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s