Iren Arsene: „Românii sunt dornici să descopere Coroana. Pregătim cărţi pentru copii despre Regii şi Reginele României.”

Reporter: Cum şi când a început povestea cu cărţile regale? De când există această colaborare între casa regală şi Curtea Veche?

Iren Arsene: De mult. […] Imediat a devenit un bestseller. Deci, am simţit foarte bine că este un bun instrument de comunicare între membrii familiei regale şi public – cartea este acest instrument foarte bun – şi, de îndată ce publicul a observat propunerea noastră, a reacţionat formidabil. De mult doreşte, probabil, românul să cunoască mai bine ce se întâmplă, ce înseamnă o casă regală. Şi casa noastră regală a fost şi este, probabil, într-o stare de devenire, cum după ’90 şi noi toţi ne căutăm locul, iar despre aceste lucruri nu s-a vorbit suficient, în aşa fel încât să fie satisfăcută curiozitatea publicului. Atunci, căzând pe acest subiect, am observat publicul care este atent la noi şi de acolo am început o lărgire, probabil, a celor care sunt atenţi la Coroană.

Interviu Mediafax, 22 aprilie 2015 – cu Dorina Călin

La Bookfest (20-24 mai 2015) va apărea, la editura Curtea Veche, primul volum dintr-o serie de cărţi regale povestite pe înţelesul copiilor (coordonate de Adrian Cioroianu): „Regina Maria”. Toţi regii şi toate reginele vor avea o prezentare pentru copii.

Va mai apărea un volum al principelui Radu, „Regalitatea, la noi”, care continuă perioada care a fost prezentată în „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003” şi încearcă să ajungă la zi cu interviurile, părerile, notele, pe care alteţa sa principele Radu le oferă publicului.

iren arsene

Numărul total de cărţi regale apărute la Curtea Veche este 22 (fără calendar, DVD, ediţii de chioşc, ediţii revizuite sau ediţii în alte limbi). Printre titlurile apărute la editură se numără „Coroana română – la 140 de ani”, de Margareta Principesă a României şi Radu Principe al României (2008), „Carte regală de bucate”, de Principesa Margareta a României (2010), „Muzica Regelui” (carte & CD) – 2011, „Anul Regelui”, de Principele Radu al României (2011), „Poveştile Reginei Maria a României”, de Maria Regina României (2011), „Jubileul Regelui”, de Ioan-Luca Vlad şi Daniel Anghelescu (2012), „Maşinile Regelui”, de Principele Radu al României (2012), „Poveştile unei Regine”, de Carmen Sylva (2012), „Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen”, de Principele Radu al României (2013), „L’Année du Roi / The King’s Year”, de Principele Radu al României (2013), „Monarhiile secolului XXI”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe şi Ioan-Luca Vlad (2013), „Fluturi sărutându-se”, de Carmen Sylva (2013), „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”, de Principele Radu al României (2013), „Coroana în societatea românească. De la 10 mai 2012 la 10 mai 2013”, de Ioan-Luca Vlad (2013), „Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe (2013), „Crăciunul regal”, de Principesa Margareta a României şi Principele Radu al României (2013), „Drumul spre casă. Dialog cu Principele Nicolae al României”, de Principele Nicolae al României şi Filip-Lucian Iorga (2014), „Jurnal Regal. 10 mai 2013 – 10 mai 2014”, de Ioan-Luca Vlad (2014), „Eticheta regală”, de Sandra Gătejanu Gheorghe (2014), „Balcicul Reginei Maria”, de Diana Mandache (2014), „Ora Regelui”, de Bogdan Şerban-Iancu (2014), „Cuvântul Regelui” DVD, de Marilena Rotaru (2014), „Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta. La 100 de ani de la moartea Regelui Carol I al României (1839-1914)”, de Silvia Irina Zimmermann (2014), „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal. 1990-2015”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe (2015). La aceeaşi editură au apărut, de asemenea, un „Calendar regal 2015” şi patru caiete regale (Regina Maria, Regina Elisabeta, Regina Ana şi Regina Elena).

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s