Moise Guran: „Regele Mihai… are sobrietatea marilor Regi ai României (Carol I şi Ferdinand).”

Despre monarhia britanică

O familie normală care conduce o ţară entuziasmată

Publicat la data de

http://www.biziday.ro/2013/07/23/o-familie-normala-care-conduce-o-tara-entuziasmata/

„Stând eu aşa pe peluza aia şi având la un moment dat tentaţia să aflu cât consumă şi cât produce Casa Regală (obiceiuri de republican, ce vreţi!) am realizat că un astfel de calcul ar fi probabil inutil atâta timp cât englezii ţin mai mult la monarhia lor de când aceasta nu mai înseamnă mare lucru din punct de vedere politic şi administrativ. Paradoxal, tocmai de aceea Casa Regală a reuşit să devină un fel de model de familie, un soi de naş/naşă pe care o respecţi şi o cauţi de exemplu în viaţă.  […] Monarhia britanică a găsit modalitatea de a rămâne importantă pentru englezi, de a conduce naţiunea într-un alt mod decât cel politic, într-un mod spiritual aproape, de a le oferi oamenilor bucurii (vezi nunta regală sau acum botezul) şi dacă nu le creşte salariul şi dacă guvernul le mai pune o taxă. Desigur, dacă englezii ar număra nişte decenii de sărăcie, sau dacă de exemplu ar fi pierdut Bătălia Angliei în WWII probabil nici monarhia nu ar mai fi fost atât de populară. Dar în loc să ne întrebăm dacă oul era posibil fără găină este cred mai util să constatăm că monarhia britanică este pentru englezi liantul primordial al conştiinţei naţionale. Şi asta e tot ce contează.”

moise-guran-3

Moştenirea lui Carol al II-lea, un rege jucător

Publicat la data de

http://www.biziday.ro/2012/02/15/mostenirea-unui-rege-jucator/

„Indiferent cât de dezbătute ar fi fost faptele sale, Regele Mihai este un personaj istoric, are sobrietatea marilor Regi ai României (Carol I şi Ferdinand), în timp ce Prinţul Paul Lambrino este departe de aşa ceva.”

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Moise Guran: „Regele Mihai… are sobrietatea marilor Regi ai României (Carol I şi Ferdinand).”&8221;

  1. Regele Mihai tragandu-se din aceasta linie este asa, dar Majedtatea Sa Rehele Mihai I al Romaniei a fost und de Dumnezeu pentru virtutile sale lasate de Dumnezeu. Fiecare dintre acedti regi au fost loiali Romaniei si poporului Roman ceia ce nu veti vedea la nici un presedinte de Republici pe care i-am avut noi dupabpstrunderea brutala a acestei pecingini rosii, care ne- a purtst direvt spre dexsstre. Abordand diferite sloganuri, schimbandu-si culorile partinice si fara sa aiba concretete anume la baza doctrinelor care si astea s-au schimbat de nimeni nu mai intelege ce se petrece cu politica romaneasca . Eu stiu ca sub MONARHIE Romania a dus-o bine si sunt convinsa ca fara Monarhie Romania nu va progresa in mod real.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s