Liviu Antonesei: „Ce-ar fi fost dacă, pe 22 decembrie 1989, România revenea la monarhie?”

ce-ar fi fost dacă, pe 22 decembrie 1989, Regele Mihai I ateriza la Otopeni şi România revenea la legalitatea de dinaintea loviturii de stat bolşevice?

Liviu-Antonesei-director-editorial-Adenium

„Citez această întrebare postată de Liviu Antonesei pe facebook şi o întorc pe toate părţile în căutarea unui răspuns.

[…]

Monarhul e un reper moral dat de divinitate, un model pentru poporul pe care îl reprezintă, motiv pentru care are o educaţie aparte şi nişte preocupări aparte. Nu are de ce se gândi la bani, că nu duce lipsă de ei. Nu are de ce visa la funcţii, pentru că o are pe cea mai înaltă dintre toate.

Preşedintele, însă, e un reper moral impus pe criterii de legislaţie. El e produsul unei competiţii, câştigate prin mijloace mai mult sau mai puţin ortodoxe. Şi e un produs vremelnic pe care vanitatea sau lăcomia, sau cine ştie ce alt păcat capital îl împinge să caute o permanentizare a acestei vremelnicii (ce ciudat sună!). E un produs electoral predispus la compromisuri. De-aia cred că am ajuns unde suntem […]

De ce nu mai cred în republică? Pentru că sunt creştin ordotox şi am mai mare încredere în Dumnezeu, decât în oameni care sunt permanent supuşi greşelii. Pentru că majoritatea românilor iau decizii proaste când e să se lase conduşi de cineva. Pentru că votul unui prost este egal ca valoare cu votul unui deştept. Pentru că votul unui ticălos e, la fel, egal ca valoare cu votul unuia cinstit şi bine intenţionat.

***

De-aia îi voi spune amicului meu, Liviu Antonesei: Da! Dacă Regele era primit în România, noi eram acum departe! Şi ca buzunar, dar mai ales ca mentalitate!”

Florin Antohi

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

6 gânduri despre &8222;Liviu Antonesei: „Ce-ar fi fost dacă, pe 22 decembrie 1989, România revenea la monarhie?”&8221;

  1. „Ce-ar fi fost daca..?” Romania si romanii NU erau pregatiti nici pentru evenimentele din decembrie 1989, multi dintre noi NU stiam definitia corecta a democratiei, oare astazi o stim?!!!, multi dintre noi NU stiam definitia corecta a notiunii de „Libertate”, oare astazi o stim?!!!, deasemenea, multi dintre noi, romanii, NU stiam si NU stim, concret, notiunea de Monarhie Constitutionala, inafara de Majestatea Sa Regele Mihai I, care, din fericire, pentru noi romanii, mai traieste inca, mai avem un Monarh, tanar, puternic si credibil, de „calibrul” Majestatii Sale Regele Mihai I, care sa-I fi urmat la tron?!!! Chiar daca, prin absurd, evenimentele si-ar fi urmat cursul cu Monarhia Constitutionala si cu Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei, Romania si romanii am fi fost guvernati de aceiasi oameni politici, care au preluat puterea politica, dupa evenimentele din decembrie 1989, NU pot sa pronunt „revolutie”, oameni politici indoctrinati, in spiritul ideologiei Comuniste, la scolile de partid comunist, al acelor vremuri, din tara si, apoi, la Academia „Stefan Gheorghiu”, care cu aceste „patalamale” si diplome de absolvire a innaltelor studii si indoctrinati, au facut parte din cadrele de conducere si de „nadejde”, de la primariile locale pana in Comitetul Central al P.C.R., esalonul I si II, avand, de altfel, in toata Romania, o „pepiniera” de peste 4 miloane de membri de partid, de toate „culorile”, cu carnet de membru P.C.R., printre care, vrand nevrand, a trebuit sa ma numar si eu. In aceste conditii, destul de „incetosate” si incerte, din punct de vedere politic, NU stiu cum ar fi putut evolua evenimentele, soarta Romaniei si a romanilor, saraci si saraciti, „Libertatea” si Democratia, „castigate” destul de scump in timpul „framantarilor” de dupa acele evenimente, cand, chipurile, a fost rasturnat regimul Comunist si regimul, autoritar, Ceausist, fara sa avem inscaunat, pe Tronul Romaniei, un Monarh puternic, autoritar, cu viziune clara, pentru viitorul Romaniei si pentru romani, cu oameni de incredere, loiali si bine pregatiti, pentru implementerea noului regim ce conducere a Romaniei, Monarhia Constitutionala.

    1. Greu de crezut ca ar fi rezistat monarhia ! Cu securitatea aservita comunistilor, cu un popor indoctrinat de marxism-leninism, de ura contra regilor , mosierilor, burghezilor, convins ca regele a plecat din tara cu un tren de aur (si azi mai cred asta !), cu politicieni ahtiati dupa bani si putere, etc., etc. greu de a intra in normalitate. Sa tinem cont cat i-a trebuit (25 ani) Casei Regale sa-si (re)castige prestgiul, in fata propriului popor ! Speranta este in noile generatii neindoctrinate de comunism ! Traiasca Regele !

  2. Liviu Antonesei este o persoana care nu accepta sa fie contrazis. Nu accepta sa ai o alta parere fata de a lui .. pur si simplu nute asculta si te elimina din cercul lui de cunostinte. O fi Prof nu zic nu dar e produsul comunismului, totusi …. Dar e doar parerea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s