Ce s-a întâmplat la 9 mai 1877 şi de ce 10 mai este Ziua Independenţei României

tudorvisanmiu

Datele din articol sunt pe stilul vechi (S.V.).

Într-o expunere de motive aparent bine documentată, deputatul PSD Bogdan Diaconu încerca să motiveze faptul că 9 mai este Ziua Independenţei României. Argumentul principal este că, la 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor şi Senatul au votat o moţiune privind „independenţa absolută a României”, iar Principele Carol I însuşi a declarat, în faţa camerelor Parlamentului: „În ziua de 9 mai aţi proclamat independenţa completă a României” (Monitorul Oficial, nr.135/15.06.1877).

În expunerea sa de motive, Bogdan Diaconu scrie că deşi independenţa a fost proclamată la 9 mai 1877, aşa cum a precizat chiar domnitorul Carol I, începând cu anul 1878, autorităţile vremii au hotărât ca sărbătorirea independenţei să se facă la 10 mai împreună cu aniversarea urcării pe tron a domnitorului. S-a considerat că între 9 şi 10 maie ste diferenţă de numai de o zi, iar prin suprapunerea celor…

Vezi articol original 1.665 de cuvinte mai mult

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s