Eugen Cristescu despre monarhie şi momentul 23 august 1944

„Echipele de oameni de conducere sunt trecătoare şi de oportunitate politică, Coroana şi Dinastia sunt de esenţă suverană menite a menţine permanenţa şi graţia viitorului unui neam. De aceea, aceste instituţii de frunte trebuie respectate şi apărate ca să rămână în strălucirea şi înălţimea lor. […] Coroana este aceeaşi pentru toţi, şi pentru cei puternici şi pentru cei asupriţi. Arbitru suveran deasupra tuturor patimilor şi divergenţelor dintre fii aceluiaşi popor.” (Eugen Cristescu, 6 octombrie 1944)

tudorvisanmiu

eugen cristescu6 octombrie 1944

Răspuns la punctul 4 din nota nr. 2

[…] În concepţia şi doctrina care m-a călăuzit tot timpul carierei mele, Coroana şi Dinastia s-au cunoscut ca instituţii de permamenţă şi continuitate a vieţii naţionale.

Echipele de oameni de conducere sunt trecătoare şi de oportunitate politică, Coroana şi Dinastia sunt de esenţă suverană menite a menţine permanenţa şi graţia viitorului unui neam. De aceea, aceste instituţii de frunte trebuie respectate şi apărate ca să rămână în strălucirea şi înălţimea lor.

Este condamnabilă acţiunea acelora caută să amestece Coroana în intrigile şi divergenţele dintre noi, simpli muritori. Cu atât mai condamnabilă este acţiunea anumitor persoane care îmbracă şi demnităţi în stat, şi care caută în realitate să acopere ranchiunile sau poliţele personale, aruncând impresia că Coroana ar fi aceea care ar urmări aceste obiective faţă de persoanele pe care ei înşişi le urmăresc cu patimă. Or, Coroana este aceeaşi…

Vezi articol original 2.598 de cuvinte mai mult

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s