Generalul Nicolae Rădescu despre 23 august 1944

tudorvisanmiu

„Din ziua de 23 August, în care, prin hotărârea mântuitoare a regelui şi acţiunea bărbătească a armatei şi unui mănunchi de patrioţi, România a reluat drumul politicii tradiţionale în mijlocul alianţelor sale fireşti, s-a căutat o înţelegere între toate forţele democratice care au pregătit şi colaborat la acest act istoric.

[…] Pentru rege, pentru o Românie liberă şi democratică, pentru mai binele tuturor şi alături de glorioşii noştri aliaţi, cu Dumnezeu aşezat de-a curmezişul încercării.”

Textul cuvântării rostite la radio de către generalul de corp de armată adjutant Nicolae Rădescu, preşedintele Consiliului de Miniştri, la 10 decembrie 1944, în 23 August 1944. Documente, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1985, Vol. III, p.341, via Arhivele Statului Bucureşti, fond Ministerul Propagandei Naţionale, Presa internă, dosar nr. 4/1944, f. 29-35

Nicolae-Radescu

Vezi articol original

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s