Ce am pierdut odată cu Regatul

Instituţii scufundate

 1. Regele. Oricare dintre regii României a fost mai benefic pentru ţară decât oricare dintre preşedinţii de până acum. Cei care ar putea fi regi ai României în următorii 50 de ani sunt sigur mai potriviţi rolului de apărător al constituţiei decât oricare dintre cei care ar putea ieşi învingători la urne, intr-o ţară în care un vot costă 20 de lei (plătit jumatate din bani negri, jumătate din impozitele pe care tu, alegatorul onest, le platesti)
 2. Armata Regală. Armata care a luptat pentru ţară sub trei regi nu mai există. După sovietizare, nu şi-a mai revenit niciodată. Azi, România poate mobiliza mai puţini oameni decât Domnitorul Carol I în 1877. Mai puţini şi mai puţin hotărâţi.
 3. Învăţătorul din sat. Azi, copiii de ţărani au mai puţine şanse sa acceada la educaţie superioara decât în vremea Regatului României. Şi nu ştiu dacă mulţi absolvenţi de liceu de astăzi ştiu sa calculeze volumul butoiului. Bunicul meu, cu patru clase primare, ştia.
 4. Profesorul de liceu. E greu să ne imaginăm astăzi respectul de care se bucura în comunitate un profesor de liceu. Sau ce valoare avea un bacalaureat.
 5. Justiţia independentă. Uitaţi-vă la Palatul de Justiţie din Bucureşti. Sau la clădirea Universităţii din Craiova, care a fost Curte de Apel în Regatul României. Sau la Tribunalul din Caracal. Veţi simţi independenţa si soliditatea puterii judecătoreşti.
 6. Academia Română. Academia începe să-şi revină după destructurarea din vremea comunismului, dar e încă departe de vremea când la discursul de recepţie al lui Emil Racoviţă răspundea Grigore Antipa…

Simboluri pierdute (fără care nu suntem decât nişte colhoznici furajaţi cu cojile mucegăite ale unei pseudoistorii)

 1. Coroana de Oţel – simbolul suveranităţii României; cei ce au scos Coroana de pe stemă au un deficit de memorie sau un deficit de caracter
 2. Imnul Naţional – Trăiască Regele
 3. Ziua Naţională – 10 Mai „Sfântă Zi, căci ea ne-a dat Domn puternic Ţării noastre, Libertate şi Regat
 4. Deviza naţională – Nihil sine Deo
 5. Leul puternic – Regele Carol I şi-a ţinut cea mai mare parte a economiilor în lei. Nu în mărci, nu în franci, nici măcar în franci elveţieni!
 6. Micul Paris – Enescu îşi dădea primele audiţii alternativ  pe scenele din Bucureşti şi Paris, ce ziceţi de asta?

Cum rămâne cu progresul reprezentat de republică? Poate că puteţi să îmi daţi măcar 3 instituţii şi simboluri republicane care să fi înlocuit aceste pierderi.

Reclame

3 gânduri despre &8222;Ce am pierdut odată cu Regatul&8221;

 1. Desi sunt republican, totusi nu pot sa neg ca au mai existat si regi „de treba”. Pe langa Carol I si Ferdinand, si Mihai I s-a dovedit un rege echilibrat si patriot. Totusi, nimic pe aceasta lume nu ma va face sa accept ca simplul merit de a te naste iti da dreptul sa conduci o tara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s