Nicolae Iorga: „La noi, monarhia vine din fondul tradiţional cel mai adânc al poporului românesc.”

Într-o conferinţă rostită la Fundaţia Dalles în 1934, Nicolae Iorga a ţinut o conferinţă despre monarhie:

„A aduce în discuţie monarhia, aceasta o poate face numai cineva cu desăvârşire ignorat, cineva lipsit de bun simţ, de o ambiţie bolnavă sau cineva care călăreşte pe nori […]. Amatori serioşi de republică n-au fost în ţara asta niciodată, fiindcă republica nu este o formă pe care s-o poţi alege în locul altei forme, discutând chestiunea în abstract. Republica este un lucru care se alcătuieşte undeva, la o anumită dată, din cauza unui concurs de împrejurări”, precum în S.U.A. şi Franţa. Există republici impuse şi monarhii de împrumut. „La noi, din fericire, monarhia nu este aşa; ea vine din cea mai îndepărtată amintire, din fondul tradiţional cel mai adânc al poporului românesc. Ea nu vine nici măcar din marginile precise ale existenţei unui popor românesc, ci este mai veche decât atâta, venind de-a dreptul din Roma cea veche” şi din lumea traco-geto-dacă.

Valentin Hossu-Longin, Monarhia Românească, 1993, p.7

iorga

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

12 comentarii la &8222;Nicolae Iorga: „La noi, monarhia vine din fondul tradiţional cel mai adânc al poporului românesc.”&8221;

 1. Intadevar ,Romania ,Republica a fost impusa de comunistii ,importati pe tancuri din Rusia.,o parte dintre ei ne conduc si acum Ș-Iliescu,Roman,Tismaneanu,Basescu si multi altii sau urmasii lor. Monarhia nu a fost niciodata abolita prin lege ,si este specifica poporului roman,demonstratie ,facuta ,,de Iorga,Brancusi,Tutea ….dar indoctrinati de 50 de ani de comunism si necunoscand istoria reala a tarii lor,…nu inteleg si nu priceo ca …monarhia este cea mai ietina si echilibrata forma se guvernare .

   1. Şi pentru că atât monarhia cât şi republica crează economia pe consum, dezvoltând societăţi de consum, diferenţa o face felul consumului.
    În monarhie avem de a face cu o societate de consum sănătoasă iar în republică cu o societate de consum nesănătoasă.
    Din punct de vedere democratic, amândouă forme de guvernare acceptă democraţia dar faptul că meritocraţia instituţională este cu mult mai accentuată în societatea de tip monarhie constituţională, face diferenţa.

 2. Deocamdată în istoria societăţii umane este recunoscut faptul că monarhia reprezintă cadrul ideal în care se poate dezvolta armonios atât puterea cât şi opoziţia în folosul membrilor societăţii.
  Atunci când ai un arbitraj corect între forţele decidente ale societăţii, sigur se derulează firesc eficienţa, calitatea şi implicit progresul. În plus pentru noi românii, tradiţia rămâne argumentul forte împotriva conceptului republican.

 3. Mircea Eliade spunea: ” NU EXISTA POPOR PE LUMEA ASTA LA CARE SA SE DECLANSEZE ENERGII ASA DE MARI IN POLITICA ASA CALA ROMANI”. Regele este cel care tempereaza aceste energii fiind un veritabil arbitru.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s