Iancu Văcărescu în 1820: „monarhie mărginită – dar ereditară, cu un prinţ din Germania de Sus.”

vacarescu„În ceea ce priveşte ordinea internă, Domnul ar fi constituţional cu jurământ – monarhie mărginită – dar ereditară, cu un prinţ din Germania de Sus, ales pentru prima dată de Austria, Franţa şi Anglia, cu înlăturarea deci a Rusiei care, împreună cu Poarta, îl va instala. […] el şi a lui vor cunoaşte de acum înainte de patria lor aceste provinţii, se vor numi români şi nu se vor mai strămuta din aceste locuri.”

Iancu Văcărescu, c.1820, document găsit în biblioteca Văcăreşţilor, citat de Nicolae Iorga în „Istoria românilor”, vol. III

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s