Dr. Marius N. Pop: „Toţi regii au iubit România şi poporul român.”

„[…] Nu trebuie să uitam niciodată ca modernizarea României s-a datorat în primul rând rigurozităţii impuse de familia regală şi monarhia constituţională, începând cu mijlocul secolului XIX.
De-a lungul timpului au avut loc nenumărate evenimente importante care au pus la încercare personalitatea tuturor monarhilor României. Au fost multe perioade bune, au fost şi unele situaţii controversate pe care poate nu le vom şti niciodată sau nu le vom putea înţelege în contextul actual. Mai presus de orice, toţi regii au iubit România ţi poporul român, pentru care au făcut sacrificii enorme. Carol I, ca şi Ferdinand au făcut Independenţa şi România Mare, au dat pământ pentru veteranii de război, iar prin deciziile regelui Mihai I s-a scurtat cu 6 luni cel de-al 2-lea război mondial şi prin aceasta s-au diminuat pierderile de vieţi umane în război).
Ce simplu ar fi fost în anul 1990, o dată cu răsturnarea regimului ceauşist să se revină la Constituţia din anul 1923, una dintre cele mai moderne şi mai corecte constituţii europene din acel moment. Se puteau face adaptări legate de contextul socio-politic al momentului din România şi aveam astăzi o Constituţie funcţională, modernă şi clară.
Forma de guvernământ – Monarhia Constituţională consfinţeşte o putere mai mult simbolică pentru monarh, acesta domneşte, nu guvernează. Monarhul îndeplineşte funcţii ceremoniale, figurative, funcţiile executive revenind Guvernului şi/sau Parlamentului. Prin aceste caracteristici tipice acestei forme de guvernământ se înlătură total un eventual derapaj de la democraţie şi un blocaj în sistemul legislativ şi decizional.
Un exemplu de personalitate puternică, implicată în viata României în momentele bune sau foarte grele este Majestatea Sa Regele Mihai I . Şi acum, la aproape 92 de ani , regele nostru încearcă, împreună cu Casa Regală, să ofere soluţii alternative prin care România să poată depăşi mai uşor obstacolele şi vicisitudinile acestei perioade grele de tranziţie. Pentru tot acest efort merita să ne gândim la necesitatea includerii formei de guvernământ – Monarhia Constituţională, la un viitor referendum pentru schimbarea Constituţiei.
Personal, urez Casei Regale şi Majestăţii Sale Regele Mihai I , viaţă lungă, sănătate şi putere de muncă în folosul României şi a neamului românesc. ,,Nihil Sine Deo”.”

Dr. Marius N. Pop.

marius pop

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un comentariu la &8222;Dr. Marius N. Pop: „Toţi regii au iubit România şi poporul român.”&8221;

  1. Aveti mare dreptate domnule doctor….dar 85% dintre romani nu cunosc si nu doresc sa cunoasca istoria regalitatii si nici realizarile notabile ale REGILOR ROMANIEI,,,daca cei doi presedinti care au dominat 22 de ani Romania ,ILESCU SI BASESCU …nu puneau atata ura in relatarile lor desptre regi si regalitate mintind cu nerusinare si nonsalanta …poate altfel ar fi stat lucrurile…Basescu iin nebunia lui comunista l-a facut si tradator pe Regele Mihai,,,,,contrar parerii eurpopenilor si americanilor …. Base nu citeste decat etichetele de pe Sticla de Wisky iar Ion Iliescu a adus minwerii sa planteze flori si sa ai citeasca seara povesti…poate ca Dumnezeu le va da romanilor mintea de pe urma..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s