Ion Mihalache: „Cea mai înaltă democraţie rurală încape în cadrele unei monarhii.”

Ion_MihalacheIn discursul rostit la 10 iulie 1920 in Camera Deputatilor, Ion Mihalache creiona cateva din trasaturile esentiale ale doctrinei taraniste;

„Ne asociem omagiului adus Regelui nostru, fiindca suntem un partid monarhic din convingere, incredintati fiind ca cea mai inalta democratie rurala incape in cadrele unui regim monarhic.

Ne inchinam regelui nostru, fiindca a fost un factor hotarator in darea celor doua mari reforme, a expropierii si a votului universal.

Fiindca avem convingerea ca El va inaugura o noua era, bazata pe alta deviza decat aceea care era alta data: Regele si dorobantul, sau Regele si jandarmul, deviza noua care de aici inainte va fi Regele si taranul”.

http://www.romanialibera.ro/aldine/history/ion-mihalache–detinutul-nr-51–de-la-stima-la-umilinta-105001

Ion Mihalache -detinutul nr.51, de la stima la umilinta

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un comentariu la &8222;Ion Mihalache: „Cea mai înaltă democraţie rurală încape în cadrele unei monarhii.”&8221;

  1. Iar astăzi, partidele istorice au ajuns să se „mânjească”cu principii şi convingeri diametral opuse scopului pentru care ele au luat fiinţă. Trăim un paradox istoric… partide cu clare convingeri monarhiste le vedem astăzi transformându-se în partide republicane.
    „Supraveţuirea” bată-l vina, acesta este cuvântul magic care pare să argumenteaze tot timpul neâmpliniri şi zburdă într-o veselie prin mentalul românesc.
    Este bine că ne reamintim de vorbe, fapte şi nume, nume cu renume care au creat convingeri în istoria neamului nostru, dar când vom conştientiza firescul şi când vom avea curaj să aducem România din virtual în realitate?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s