Dinu Brătianu: „Regele era speranţa noastră.”

dinu_bratianu„Era evident că Germania, chiar învingătoare, nu ne-ar fi permis să reluăm Ardealul pierdut prin arbitrajul de la Viena. […] Germania, care ne-a impus să-i dăm totul pentru a duce războiul, pentru care conducătorul statului rupsese relaţiile de prietenie cu foştii noştri aliaţi, n-a ştiut să repare nedreptăţile ce le provocase. […] În alte războaie, puterile mari ajutau pe aliaţii lor; în cel actual, ţara a fost ruinată pentru a comandita Germania. […]

Am avut însă o speranţă care ne-a putut menţine încrederea: a fost sentimentul că reprezentăm conştiinţa poporului român şi că vom avea totuşi putinţa de îndreptare. Speranţa aceasta era regele. Într-însul puneam toată credinţa şi nădejdea noastră. El putea, cînd va veni momentul, să ia o atitudine care să ne scoată din făgaşul în care se părea că ne-am înămolit. Cunoşteam simţămintele sale, care erau acelea ale neamului nostru, ştim că este plin de dorinţa de a-şi îndeplini rolul şi că va avea curajul să înfrunte pericolul. Nu vream să-l expunem în zadar şi de aceea nu-l solicitam să îndeplinească pre curând un act a cărei reuşită depindea de comentul realizării. Astăzi, acest moment a sosit şi ţara, care după întunericul regimului trecut, vede lumina mântuitoare, într-o singură voce strigă: Trăiască regele!

Toţi românii trebuie să stea strîns uniţi împrejurul lui Mihai I, regele romînilor, al cărui nume aminteşte pe acela al întîiului făuritor al unităţii naţionale [….]”

Conferinţă de presă, apud Mareșalul Antonescu în fața istoriei, 2 vol., Iași, Ed. BAI, 1990, Gheorghe Buzatu (ed.), în colaborare cu Stela Cheptea, V.F. Dobrinescu, I. Saizu, Vol. II, pp.278-281

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s