Victor Alistar: corupția este aproape inexistentă în Monarhii

Transparency International a publicat topul celor mai puțin corupte țări din lume, unde opt din primele 11 poziții sunt ocupate de Monarhii. Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România, a explicat pentru DC News ce legătură există între forma de guvernământ și nivelul de corupție dintr-o țară și ce efect ar avea asupra corupției din România reinstaurarea Monarhiei. Există vreo legătură între forma de guvernământ și Indicele de Percepție a Corupției?
„Da, există. Gândiți-vă că partidele politice la alegeri au nevoie de acces la resurse și de cele mai multe ori nu sunt resurse transparente. Funcția prezidențială fiind cea care se schimbă, există o relație directă între stabilitatea funcției de șef al statului și nivelul de corupție politică. Al doilea motiv este reprezentat de faptul că în țările care sunt monarhii, Parlamentele au un rol proeminent mai puternic decât în țările care sunt republici, deoarece controlul Guvernului se face partajat între Parlament și președinte. Și al treilea motiv este că funcția de garant al legalității și al statalității este una care nu este dependentă de conjuncturi economico-politice„.
O eventuală reinstaurare a Monarhiei în România ar putea duce la scăderea nivelului corupției din țară?
„Da, absolut! Eu sunt convins de chestiunea asta. Și nu are legătură cu faptul că suntem unii pro-monarhiști și alții mai puțin monarhiști, ci are strict legătură cu stabilitatea poziției, care nu necesită tipuri de compormisuri între grupurile de interese și grupurile politice, pe de-o parte. Pe de altă parte, planurile de societate sunt pe termen mediu și lung, ceea ce creează predictibilitate. Predictibilitatea este un element esențial al transparenței. Această formă de guvernământ este mai puțin predispusă la corupție”.
Cum explicați căderea României cu cinci poziții față de anul trecut, până pe 69?
„Este mai degrabă o sancționare a neatingerii așteptărilor care au fost stabilite. Faptul că România a scăzut față de anul trecut, deși corupția în sine nu este mai mare, are strictă legătură cu faptul că așteptările erau foarte mari. Restructurarea rețelelor mafiote nu s-a întâmplat la nivelul așteptării, iar acesta este un viciu de percepție a corupției. Și întotdeauna când vorbim de percepție, vorbim de încredere. Deci mai degrabă nu putem să spunem că se sancționează o creștere a corupției, ci o neatingere a unui target așteptat în combaterea corupției”.
alistar
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Victor Alistar: corupția este aproape inexistentă în Monarhii&8221;

  1. Răspunsul la de ce Monarhie constituțională și nu republică îl găsiți în cele două lucrari fundamentale,,Psihologia poporului romîn,, de C. R. Motru și ,,Despre psihologia poporului romîn,, de Dumitru Drăghicescu.Una din trăsăturile psihologice fundamentale ale acestui neam este mimetismul. Trăim după modelul de la vîrf.Cînd modelul a fost de calitate, Carol l , am devenit din populație popor (poporul romîn) și din 2 provincii de la marginea Europei ,Țară și Regat ….Regatul Romîniei. și asta după 2000 de ani de modele originale autohtone. Restul…vorbe, iar la vorbit nu ne-ntrece nimeni.

  2. Daca ne uitam cu atentie la acest clasament mai observam urmatoarele :
    1- majoritatea sunt protestante ori au o parte a populatiei protestante;
    2- Sunt anglo-saxone ori apartin Comunitatii Britanice de natiuni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s